Maven Publishing

Klik & ontdek: hoe Google de referenties van hun sollicitanten checkt

Klik & ontdek: hoe Google de referenties van hun sollicitanten checkt

Als je iemand voor het eerst ontmoet, heb je binnen 30 seconden je mening gevormd. Maar die ander óók van jou. Klopt die eerste indruk wel? En hoe kom je zelf zo goed mogelijk voor de dag?

In De eerste indruk ontrafelt Roos Vonk beide kanten van indrukvorming aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en herkenbare voorbeelden. Met haar kenmerkende knipoog en vlotte schrijfstijl verklaart ze de psychologische raadsels van het sociale verkeer.

Hier legt ze de slimme manier uit waarop Google de referenties van hun sollicitanten nagaat:

Achterdeurreferenties

Als organisatie wil je natuurlijk liever niet dat de grootste slijmerd aan de top komt, maar juist degene met de meeste capaciteiten. Tegelijkertijd is wel duidelijk dat superieuren gevoelig zijn voor dit gedrag, en er dus in trappen als je geen maatregelen treft. Om dit probleem op te lossen maakt Laszlo Bock, hoofd van de HR- afdeling van Google, gebruik van mijn onderzoek, om te voorkomen dat Google de grootste slijmerds promoot in plaats van degenen die het beste werk leveren.

Dat gebeurt middels ‘achterdeur-referenties’, waarbij informatie wordt verzameld via werknemers die een kandidaat kennen als bijvoorbeeld collega of medecursist — dus juist níet via de referenties die een kandidaat zelf opgeeft. Je kunt er immers van uitgaan dat iemand alleen positieve referenties opgeeft, daar word je dus niet veel wijzer van. Via de achterdeur, of misschien beter de onderdeur, krijg je natuurlijk een veel beter beeld van iemand.

Een andere methode las ik in een column van Annemarie van Gaal. Zij vertelt hierin over een bedrijf waar kandidaten alleen binnen werden gelaten voor een sollicitatiegesprek als ze vriendelijk waren geweest voor de portier en de receptioniste. Dat illustreert mooi dat iemands gedrag tegen lager geplaatsten veel informatiever is dan tegen meer-machtigen. Jammer dat die meermachtigen dit zelf niet altijd in de gaten hebben en — ten onrechte — denken dat ze de mensen doorzien…

Ontdek nog meer:

- Hoe je je eerste date vakkundig kunt laten mislukken

- Of het nut heeft om een handdruk te geven à la Donald Trump (de 'grip & yank-techniek)

- Of het helpt om aan 'namedropping' te doen

- Of je gezicht betrouwbaar of onbetrouwbaar overkomt

- Of mannen wel écht een grappige vrouw willen

- Welke oerinstincten ons de parten spelen op Tinder

- Hoe je jezelf online het beste kan presenteren

Maven Publishing