Maven Publishing

De nieuwe Graeber: de Verlichting begon niet in Europa

De nieuwe Graeber: de Verlichting begon niet in Europa

Op 7 maart verschijnt het postume werk van gelauwerd denker en bestsellerauteur David Graeber (1961-2020). Als een van de grondleggers van Occupy Wall Street en auteur van de internationale bestseller Het begin van alles is Graeber een van de meest invloedrijke intellectuelen van onze tijd. In Piratenverlichting zet hij ons denken wederop totaal op z'n kop.

Graeber neemt ons mee naar een zeventiende-eeuwse piratengemeenschap in Madagaskar: de Zana-Malata. Hij laat zien hoe zij (ver vóór dit in Europa gebeurde, en op duizenden kilometers afstand) leefden naar de Verlichtingsidealen. Hij brengt een rijke geschiedenis van piratengemeenschappen tot leven waarin fantasierijke experimenten met zelfbestuur plaatsvonden. Piraten waren niet alleen maar rovers: ze ontwikkelden radicale visies op vrijheid en gelijkheid en vormden alternatieve sociale formaties aan de randen van het Europese rijk.

David Graeber onthult in Piratenverlichting de niet-Europese oorsprong van wat wij beschouwen als 'Westers' denken. Hij wijst op vergeten vormen van sociale en politieke orde die nieuwe, hoopvolle mogelijkheden voor de toekomst opleveren.

Met een voorwoord van Joris Luyendijk.

David Graeber
David Graeber

David Graeber (1961-2020) was hoogleraar antropologie aan de London School of Economics. Hij is auteur van Schuld en Bullshit Jobs, en schreef voor onder meer Harper's Magazine en The Guardian. Als iconisch denker en gerenommeerd activist was hij grondlegger van Occupy Wall Street. Hij overleed vlak na het afronden van Het begin van alles.

Maven Publishing