Maven Publishing
'Een briljante dwarsdenker.'
de Volkskrant
'Graeber's blik op het verleden heeft grote implicaties voor het heden.'
Noam Chomsky
'Graeber had een omnivoor, avontuurlijk intellect.'
NRC
Piratenverlichting
Piratenverlichting

Bij piraten denk je aan geweld, risico en wetteloosheid. Maar onder deze mythologie ligt een rijke geschiedenis van piratengemeenschappen waarin levendige, fantasierijke experimenten met zelfbestuur plaatsvonden. Piraten waren niet alleen maar rovers: ze ontwikkelden radicale visies op vrijheid en gelijkheid en vormden alternatieve sociale formaties aan de randen van het Europese rijk.

De verlichting begon niet in Europa. In Piratenverlichting neemt David Graeber ons mee naar de piratengemeenschap Zana-Malata in Madagaskar. Daarmee onthult hij de niet-Europese oorsprong van wat wij beschouwen als 'westers' denken. Hij brengt vergeten vormen van sociale en politieke orde tot leven, die wijzen op nieuwe, hoopvolle mogelijkheden voor de toekomst.

Piratenverlichting is het resultaat van het vroege veldwerk van Graeber in Madagaskar, en sluit aan op de ideeen die hij ontwikkelde in zijn internationale bestsellers Schuld en Het begin van alles. Graebers unieke werk levert ons een boeiender, inclusiever en geëmancipeerder beeld van de mensheid op.

David Graeber
David Graeber

David Graeber (1961-2020) was hoogleraar antropologie aan de London School of Economics. Hij is auteur van Schuld en Bullshit Jobs, en schreef voor onder meer Harper's Magazine en The Guardian. Als iconisch denker en gerenommeerd activist was hij grondlegger van Occupy Wall Street. Hij overleed vlak na het afronden van Het begin van alles.

Aantal pagina's
  • 160
ISBN
  • 9789493213395
Vormgeving
  • Rouwhorst + Van Roon
Vertaler
  • Rogier van Kappel
Originele titel
  • Pirate Enlightenment
Maven Publishing