Maven Publishing

Keynote Clive Thompson op Tweakers Developers Summit 2020

Keynote Clive Thompson op Tweakers Developers Summit 2020

Op 18 februari 2020 gaf Clive Thompson de afsluitende keynote tijdens de Tweakers Developers Summit 2020. Tijdens dit evenement in de Fabrique in Utrecht kwamen zo'n 600 geïnteresseerden samen om bijgepraat te worden over het laatste nieuws op het gebied van programmeren.

Clive Thompson, een van de meest invloedrijke tech-denkers, nam de aanwezigen mee in een onthullend antropologisch onderzoek naar misschien wel de machtigste groep mensen ter wereld: coders. Exact de groep mensen aanwezig in de zaal.

Clive: "The influence that software developers have, is that they architect human behavior. And when you change people's behavior, you change the shape of society. They are some of the most quietly influential people on the planet right now."

De hele aftermovie bekijk je hier: https://www.youtube.com/watch?v=z6OJfYjOZyg&t=1s

Fotograaf: Kayleigh Groenendijk 

Clive Thompson
Clive Thompson

Elk tijdperk heeft zijn eigen toonaangevende beroepsgroep. In de negentiende eeuw waren het juristen (bij de vorming van rechtsstaten) en in de twintigste eeuw bankiers (financiële markten) en ingenieurs (inrichting van steden). Das war einmal. Welkom in de 21e eeuw, het tijdperk waarin programmeurs de dienst uitmaken. Deze ‘coders’ zijn niet alleen de architecten van onze moderne maatschappij (van het internet tot kunstmatige intelligentie), maar ook de oprichters en eigenaren van de invloedrijkste bedrijven (van Google tot Facebook). Hoog tijd dus om hen beter te leren kennen. Want wie zijn deze mensen die in essentie onze wereld vormgeven? Wat voor iemand voelt zich aangetrokken tot werk dat onmenselijke precisie vereist? En misschien de belangrijkste vraag: hoe klinkt de manier van denken van de coder door in onze samenleving?

Clive Thompson, een van de meest invloedrijke tech-denkers, neemt ons mee in een onthullend antropologisch onderzoek naar misschien wel de machtigste groep mensen ter wereld. Hij laat ons de homogene groep zien waaruit de huidige coder-populatie bestaat, lees: witte mannen met een voorliefde voor ontregelende uitvindingen waarvan later pas bekeken wordt welke morele implicaties ze hebben. Maar hij vertelt ook hoe coderen de wereld onmiskenbaar heeft verbeterd en waar wij non-coders over na zouden moeten denken. Oftewel, ontmoet de nieuwe machthebbers: ze zijn je wereld aan het veranderen.

Clive Thompson woont in Brooklyn en is toonaangevend auteur, thought leader en spreker op het gebied van technologie en wetenschap. Hij schrijft voor het New York Times Magazine en heeft een maandelijkse column in Wired magazine. Ook is hij regelmatig te zien in verschillende media (zoals CNN, NPR, MSNBC) en geeft hij regelmatig workshop en keynotes op evenementen en voor organisaties (zoals Tweakers, Aspen Festival en The Conference). Zijn boek We worden steeds slimmer verscheen in 2014 bij Maven Publishing, zijn boek De coders verscheen in mei 2019 bij Maven Publishing.

Maven Publishing