Maven Publishing
'Knispert van de ideeën en suggesties.'
DE GROENE AMSTERDAMMER
'We worden steeds slimmer is een belangrijk, begrijpelijk boek over wie we zijn en wie we gaan worden.’
JOSHUA FOER, bestsellerauteur van HET GEHEUGENPALEIS
We worden steeds slimmer
We worden steeds slimmer
Hoe apps, gadgets en social media ons intelligenter maken

Wie slimme zoektermen gebruikt op Google heeft een bijna oneindig geheugen. Gebruikers van social media ontwikkelen een vorm van intuïtie voor de onderwerpen die ze volgen, ook wel ‘ambient awareness’ genoemd. En dagelijks maken miljoenen mensen gebruik van handige apps en software-tools om betere beslissingen te nemen.

We worden steeds slimmer gaat over hoe technologie ons denkvermogen vergroot. Clive Thompson laat op meeslepende wijze zien hoe ‘denkgereedschappen’ zoals e-mail, zoekmachines en spreadsheets, zich de laatste jaren in sneltreinvaart ontwikkeld hebben. Aan de hand van spraakmakende voorbeelden, zoals de 76-jarige miljonair die zijn hele leven digitaal registreert en 18-jarigen die hun gedachten niet meer uitwerken op papier maar in filmpjes, geeft hij een fascinerend perspectief op hoe onze denkwereld aan het veranderen is, en verkent hij wat dit betekent voor de toekomst.

Clive Thomspon is journalist en blogger voor The New York Times Magazine, Wired en Fast Company. Hij verschijnt regelmatig bij CNN en FOX News om technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen te duiden, en biedt volgens NRC Handelsblad een tegengeluid voor het ‘eendimensionaal technologiepessimisme’. Dit boek schreef hij met behulp van een computer. 

Clive Thompson
Clive Thompson

Elk tijdperk heeft zijn eigen toonaangevende beroepsgroep. In de negentiende eeuw waren het juristen (bij de vorming van rechtsstaten) en in de twintigste eeuw bankiers (financiële markten) en ingenieurs (inrichting van steden). Das war einmal. Welkom in de 21e eeuw, het tijdperk waarin programmeurs de dienst uitmaken. Deze ‘coders’ zijn niet alleen de architecten van onze moderne maatschappij (van het internet tot kunstmatige intelligentie), maar ook de oprichters en eigenaren van de invloedrijkste bedrijven (van Google tot Facebook). Hoog tijd dus om hen beter te leren kennen. Want wie zijn deze mensen die in essentie onze wereld vormgeven? Wat voor iemand voelt zich aangetrokken tot werk dat onmenselijke precisie vereist? En misschien de belangrijkste vraag: hoe klinkt de manier van denken van de coder door in onze samenleving?

Clive Thompson, een van de meest invloedrijke tech-denkers, neemt ons mee in een onthullend antropologisch onderzoek naar misschien wel de machtigste groep mensen ter wereld. Hij laat ons de homogene groep zien waaruit de huidige coder-populatie bestaat, lees: witte mannen met een voorliefde voor ontregelende uitvindingen waarvan later pas bekeken wordt welke morele implicaties ze hebben. Maar hij vertelt ook hoe coderen de wereld onmiskenbaar heeft verbeterd en waar wij non-coders over na zouden moeten denken. Oftewel, ontmoet de nieuwe machthebbers: ze zijn je wereld aan het veranderen.

Clive Thompson woont in Brooklyn en is toonaangevend auteur, thought leader en spreker op het gebied van technologie en wetenschap. Hij schrijft voor het New York Times Magazine en heeft een maandelijkse column in Wired magazine. Ook is hij regelmatig te zien in verschillende media (zoals CNN, NPR, MSNBC) en geeft hij regelmatig workshop en keynotes op evenementen en voor organisaties (zoals Tweakers, Aspen Festival en The Conference). Zijn boek We worden steeds slimmer verscheen in 2014 bij Maven Publishing, zijn boek De coders verscheen in mei 2019 bij Maven Publishing.

ISBN
  • 978 94 9184 514 7
Vormgeving
  • DPS
Vertaler
  • Joost Mulder
Originele titel
  • Smarter Than You Think: How Technology is Changing Our Minds for the Better
Maven Publishing