Maven Publishing

De 'Declined Emoji-App' staat nu live

De 'Declined Emoji-App' staat nu live

Dinsdag 17 juli is het World Emoji Day en staan de icoontjes op onze telefoons in het zonnetje. Hoewel de collectie al uitgebreid is met hartjes, handgebaren en meer dan honderd verschillende gezichtsuitdrukkingen, zijn er ook dingen waar nooit een (officiële) emoji van zal komen. Simpelweg omdat Unicode* dat geen goed idee vindt. Lilian Stolk, emoji-expert en schrijver van Het zonderwoorden-boek, maakte een app voor deze 'Declined Emoji', zodat ze toch nog verstuurd kunnen worden.

Stolk vindt het jammer dat het Unicode Consortium niet iets democratischer is, en maakte daarom zelf afbeeldingen van emoji die officieel niet het licht mogen zien. Deze 'declined emoji'-collectie bevat onder andere aan drugs en seks gerelateerde objecten, kipnuggets, uitgestorven dieren zoals een dodo of een mammoet, een gezicht met de afdruk van een VR-bril en Belgisch bier. Dankzij Stolks 'Declined Emoji'-app kan iedereen via stickers deze afbeeldingen toch nog naar elkaar sturen. Stickers kun je gebruiken als alternatief voor emoji, en zijn zo een manier om het strenge selectieproces van Unicode te omzeilen, weet Stolk. 'Stickers zijn iets grotere plaatjes die ook kunnen bewegen. Waar emoji alleen aan het toetsenbord worden toegevoegd als ze worden goedgekeurd door Unicode, kan iedereen zelf een sticker maken en die verspreiden. Ze zitten dus niet standaard in je toetsenbord, maar je moet ze apart downloaden en ze zijn alleen via iMessage en Giphy te gebruiken. In Japan is dat al heel gebruikelijk, en verdienen de meest populaire sticker-makers er ook al veel geld mee.

Lilian Stolk
Lilian Stolk

We denken er vaak niet over na, maar er komt nauwelijks meer een appje of bericht voorbij waar ze níét in staan: emoji. Een fascinerend fenomeen, want emoji zijn meer dan alleen lollige, boze of verdrietige gezichtjes. Ze zijn wereldwijd onmisbaar geworden en hebben onze communicatie revolutionair veranderd.

Emoji-expert Lilian Stolk verklaart deze snelst groeiende (beeld)taal ooit. Ze spreekt alle belangrijke figuren uit de emoji-wereld: van de Japanse bedenker tot de directeur van Unicode (dat bepaalt met welke symbolen we kunnen communiceren), en van computerwetenschappers tot stickerontwerpers die veel geld verdienen met zelfgemaakte emoji-sets.

Stolk laat bijvoorbeeld zien hoe deze van oorsprong Japanse uitvinding wereldwijd gemeengoed werd, wat voor effect emoji hebben op onze emoties en waarom we (tegenwoordig) zo gefocust zijn op beeld. Ze is veelgevraagd spreker en geeft veel workshops in de reclamewereld en in het onderwijs.

Lilian Stolk is historicus, kunstenaar en Nederlands eerste emoji-expert. Haar focus ligt op het beeldender worden van onze taal en ze doet onderzoek naar emoji. Ze bekijkt de nieuwe beeldtaal zowel vanuit theoretisch als praktisch perspectief en treedt regelmatig op in de media om symbolen te duiden. Met The Hmm organiseert ze avonden over beeldcultuur. Daarnaast ontwerpt ze digitale stickers en geeft ze regelmatig trainingen, keynotes en workshops aan bedrijven en organisaties.

Maven Publishing