'Te veel aan uw hoofd, geen cent te makken? Lees dit boek!'
TROUW
Schaarste
'Het is zo'n boek waarvan je denkt: waarom wordt dit nu pas geschreven?'
DE CORRESPONDENT

Schaarste

Ons leven wordt bepaald door dingen waar we te weinig van hebben. Of het nu aan tijd, geld, voedsel, sociale contacten of iets anders is, schaarste vormt niet alleen begrenzingen, het bepaalt voor een groot deel ook hoe we ons binnen deze grenzen gedragen.

In Schaarste bieden Harvard-econoom Sendhil Mullainathan en Princeton-psycholoog Eldar Shafir een baanbrekend nieuw perspectief op menselijk gedrag. Als we een gebrek aan iets ervaren, kaapt dit onze aandacht weg. Het dwingt ons ons te concentreren, dat is bijvoorbeeld waarom we beter kunnen presteren als we een deadline hebben. Er schuilt echter ook een gevaar in: schaarste veroorzaakt tunnelvisie en beperkt ons denkvermogen. Aan de hand van eigen onderzoek en veel spraakmakende voorbeelden tonen de auteurs aan dat de gevolgen van schaarste veel verder gaan dan tot nu toe bekend was. Armoede (langdurige schaarste) zorgt er bijvoorbeeld voor dat men moeilijk nieuwe vaardigheden aan kan leren en gebrek aan tijd zorgt ervoor dat we op de lange termijn steeds onverstandigere beslissingen nemen.

De verwachting is dat Schaarste wereldwijd veel discussie zal doen oplaaien. De baanbrekende nieuwe wetenschappelijke inzichten, die nu voor het eerst met een breed publiek gedeeld worden, hebben verregaande gevolgen voor onderwerpen zoals armoedebestrijding, persoonlijke efficiëntie, scholing, verkeersveiligheid en de samenleving als geheel.

  • :Sendhil Mullainathan & Eldar ShafirAuteur
  • :9789490574994ISBN
  • :Scarcity: Why Having Too Little Means So MuchOriginele titel
  • :Times BooksOorspronkelijke uitgever
  • :Ineke van den Elskamp en Frits van der WaaVertaling
  • :Studio Ron van RoonVormgeving
Hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen

Plaats een reactie

U moet inloggen om een reactie te plaatsen.