'Zeer boeiend exposé over wu-wei.'
Stine Jensen, FILOSOFIE MAGAZINE
Proberen niet te proberen
'Slingerlands boek is een onmisbare gids voor iedereen die op zoek is naar een rijk leven dat spontaan geleefd wordt.'
Mihaly Csikszentmihalyi, auteur van FLOW
'Een scherpzinnig, integer boek over tradities die we in het Westen beter zouden moeten kennen – en vaker moeten toepassen.’
Daniel H. Pink, auteur van DRIVE en TO SELL IS HUMAN

Proberen niet te proberen

Waarom alles beter gaat als je het niet te graag wilt

Waarom val je juist moeilijk in slaap als je het heel graag wilt? Waarom is het lastig om charmant en ontspannen te zijn op momenten dat je er het meest aan hebt? Waarom lijken topprestaties van atleten zo makkelijk? En waarom moeten muzikanten heel hard oefenen voordat ze goed kunnen improviseren?

Wanneer je te hard je best doet is de kans groot dat je blokkeert. Wat je eerst spontaan en schijnbaar moeiteloos voor elkaar kreeg, wil nu niet meer lukken, of komt gekunsteld over. In Proberen niet te proberen legt Edward Slingerland uit waarom spontaniteit, zelfvertrouwen en een ontspannen houding zo ongrijpbaar kunnen zijn en waarom ze lijken te ontsnappen als we ze het hardst nodig hebben. Hij verenigt Oosterse filosofie met recent wetenschappelijk onderzoek en biedt daarmee een unieke kijk op een van onze grootste tegenstrijdigheden.

De oude Chinese filosofen hebben veel geschreven over een spontane, ongedwongen, moeiteloze ‘manier van handelen’, die zij ‘wu-wei’ noemden. Volgens hen lag wu-wei ten grondslag aan succes, en zij ontwikkelden strategieën om het te verkrijgen en te behouden. Slingerland laat ons op heldere en humorvolle wijze kennismaken met deze denkers en hun teksten. Aan de hand van inzichten uit de hersenwetenschap en de psychologie laat hij zien wat er in ons brein gebeurt als we wu-wei zijn en biedt hij praktische handvatten voor hoe we deze houding in onze moderne samenleving kunnen nastreven.

Ontdek:

Waarom werd Gangnam Style zo’n monsterhit?

Hoe werd Picasso zo’n ladiesman?

Waarom raken we alleen ontroerd als menslievendheid oprecht is?

  • :Edward SlingerlandAuteur
  • :978 94 9184 517 8ISBN
  • :Trying Not to Try: The Art and Science of SpontaneityOriginele titel
  • :Ineke van den ElskampVertaling
  • :Studio Ron van RoonVormgeving
Waarom alles beter gaat als je het niet te graag wilt

Plaats een reactie

U moet inloggen om een reactie te plaatsen.