'Esther Thole is er op fascinerende wijze in geslaagd om de duizelingwekkende mysteries van de moleculaire wereld te beschrijven.'
Bert Meijer, hoogleraar organische chemie
Makers van leven
'In dit heerlijk geschreven boek over de ultieme wetenschappelijke vraag hoe er leven kan ontstaan uit levenloze materie, diept Esther Thole verhalen op bij topwetenschappers zoals alleen zij dat kan.'
Sanne Deurloo, hoofdredacteur NEMO Kennislink

Makers van leven

Van diepzeebacterie tot dolfijn en van bakkersgist tot Nobelprijswinnaar – onze wereld zit vol zeer verschillende vormen van leven die eigenlijk ontzettend veel op elkaar lijken. Want in de kern bestaat alles wat leeft uit flexibele zakjes vol moleculen die samen werken aan één taak: in leven blijven. Maar wat is ‘leven’ nou precies en kunnen wij dat proces nabootsen?

Lange tijd konden wetenschappers leven prima ontleden, bestuderen en manipuleren, maar ze konden het niet namaken. Dat is echter in rap tempo aan het veranderen. In Makers van leven praat Esther Thole met talloze chemici over hun spannende zoektocht naar de fundamenten van leven. Ze neemt ons mee naar een wereld waarin we via moleculaire machines, levende materialen, zelfsturende medicijnen en synthetische cellen doordringen tot de oorsprong van ons bestaan. En ze laat zien hoe chemici uiteindelijk zelf leven willen creëren.

Esther Thole is wetenschapsjournalist en redacteur bij NEMO Kennislink. Ze studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en schrijft over chemie in brede zin, maar vooral over de rol van chemie in alles wat leeft. Of lijkt te leven, zoals materialen met levende kenmerken, synthetische cellen en zelfsturende geneesmiddelen.

Met een voorwoord van Nobelprijswinnaar Ben Feringa. 

*** MAVENEMENT! ***

Makers van leven wordt op woensdagavond 27 juni gepresenteerd samen met NEMO Kennislink. Onder leiding van Desiree Hoving zal Esther Thole in gesprek gaan met Bert Meijer (hoogleraar organische chemie aan de Technische Universiteit Eindhoven) en Hub Zwart (hoogleraar filosofie van de natuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit).

Het wordt een interactieve avond die een spannend kijkje biedt in een van de meest grensverleggende wetenschapsgebieden van het moment. Toegang is gratis, klik hier voor meer informatie. Hopelijk tot dan!

  • :Esther TholeAuteur
  • :978 94 9249 340 8ISBN
  • :Studio Odilo GirodVormgeving
Een fascinerend kijkje in een van de meest grensverleggende wetenschapsgebieden van het moment

Reacties zijn uitgeschakeld.