Maven Publishing
'Esther Thole is er op fascinerende wijze in geslaagd om de duizelingwekkende mysteries van de moleculaire wereld te beschrijven.'
BERT MEIJER, hoogleraar organische chemie
'In dit heerlijk geschreven boek over de ultieme wetenschappelijke vraag hoe er leven kan ontstaan uit levenloze materie, diept Esther Thole verhalen op bij topwetenschappers zoals alleen zij dat kan.'
SANNE DEURLOO, hoofdredacteur NEMO Kennislink
Makers van leven
Hoe wetenschappers leven bouwen in het lab

Van diepzeebacterie tot dolfijn en van bakkersgist tot Nobelprijswinnaar – onze wereld zit vol zeer verschillende vormen van leven die eigenlijk ontzettend veel op elkaar lijken. Want in de kern bestaat alles wat leeft uit flexibele zakjes vol moleculen die samen werken aan één taak: in leven blijven. Maar wat is ‘leven’ nou precies en kunnen wij dat proces nabootsen?

Lange tijd konden wetenschappers leven prima ontleden, bestuderen en manipuleren, maar ze konden het niet namaken. Dat is echter in rap tempo aan het veranderen. In Makers van leven praat Esther Thole met talloze chemici over hun spannende zoektocht naar de fundamenten van leven. Ze neemt ons mee naar een wereld waarin we via moleculaire machines, levende materialen, zelfsturende medicijnen en synthetische cellen doordringen tot de oorsprong van ons bestaan. En ze laat zien hoe chemici uiteindelijk zelf leven willen creëren.

Esther Thole is wetenschapsjournalist en redacteur bij NEMO Kennislink. Ze studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en schrijft over chemie in brede zin, maar vooral over de rol van chemie in alles wat leeft. Of lijkt te leven, zoals materialen met levende kenmerken, synthetische cellen en zelfsturende geneesmiddelen.

Makers van leven
Esther Thole
Esther Thole

Van diepzeebacterie tot dolfijn en van bakkersgist tot Nobelprijswinnaar – onze wereld zit vol zeer verschillende vormen van leven die eigenlijk ontzettend veel op elkaar lijken. Want in de kern bestaat alles wat leeft uit flexibele zakjes vol moleculen die samen werken aan één taak: in leven blijven. Maar wat is ‘leven’ en kunnen wij dat proces nabootsen?

Scheikundige en wetenschapsjournalist Esther opent je de ogen en neemt je mee op ontdekkingsreis door de meest actuele wetenschappelijke inzichten rondom de zoektocht naar de fundamenten van leven. Wat gebeurt er op dit moment in laboratoria over de hele wereld en hoe beantwoorden wetenschappers de vraag der vragen: wat ís leven?

Esther Thole is wetenschapsjournalist en redacteur bij NEMO Kennislink. Ze studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en schrijft over chemie in brede zin, maar vooral over de rol van chemie in alles wat leeft. Of lijkt te leven, zoals materialen met levende kenmerken, synthetische cellen en zelfsturende geneesmiddelen.

Inkijkexemplaar
  • Klik hier om het inkijkexemplaar te downloaden in PDF formaat.
Aantal pagina's
ISBN
  • 978 94 9249 340 8
Vormgeving
  • Studio Odilo Girod
Vertaler
Originele titel
Maven Publishing