Roos Vonk

Roos Vonk

Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze is bekend van haar columns in Psychologie Magazine, haar opiniestukken in dagbladen en diverse media-optredens. Als geen ander is ze in staat wetenschappelijke inzichten op onderhoudende wijze toegankelijk maken voor een breed publiek, met gebruik van herkenbare voorbeelden. Ze zet mensen aan tot zelfreflectie, confronteert ze met hun menselijke gebreken en zwakheden, maar ze doet dat meestal met een knipoog en op luchthartige toon, zodat mensen er tegen kunnen en aan het denken worden gezet.

Haar eerste boek, De eerste indruk, gaat over hoe we precies indrukken van anderen vormen en hoe je een goede eerste indruk maakt, bijvoorbeeld bij sollicitaties of dating. Het verscheen voor het eerst in 1998 en is inmiddels een echte longseller. Het is onlangs weer compleet herzien zodat het aangepast blijft aan de actualiteit en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. Dit boek bevat ook diverse testen die eveneens toegankelijk zijn via https://www.eersteindruk.nl. Een belangrijke component van De eerste indruk is het onderwerp zelfpresentatie, over hoe mensen zichzelf presenteren aan anderen om een goede indruk te maken en om anderen te beïnvloeden.

Een ander boek van Roos Vonk, Je bent wat je doet, gaat over het beïnvloeden van jezélf en hoe je van zelfkennis tot gedragsverandering komt. Naast inzichten uit de wetenschap, vertaald naar alledaagse voornemens (zoals afvallen, gezonder leven, meer tijd maken, je niet gek laten maken, assertiever worden), bevat dit boek ook vele opdrachten en oefeningen; het is dus een echt ‘doe’-boek.

De columns en korte stukken van Roos Vonk zijn gebundeld in diverse boeken. Menselijke gebreken voor gevorderden gaat over alledaagse menselijke eigenaardigheden en psychologische valkuilen. Collega’s en andere ongemakken behandelt de psychologie van de werkvloer, met thema’s als ambitie en persoonlijke ontwikkeling, carrière, beïnvloeding en onderhandelen, besluitvorming, groepsgedrag en samenwerking, macht en leiderschap, prestaties en succes, samenwerking en ‘emotionele boekhouding’. Liefde, lust en ellende is een bundeling van columns over de psychologie van liefde en relaties, vanaf het zoeken naar een partner en de beginfase vol passie (‘lust’) tot en met de eerste problemen, conflicten en het uit elkaar gaan (‘ellende’).

Twitter @roosvonk

Linkedin https://www.linkedin.com/in/roosvonk/

Website https://www.roosvonk.nl