Ontdek: Wie er pas echt het imago van de Roemenen verpesten

Voor zijn boek is Mark Schalekamp afgereisd naar alle 28 EU-landen om daar telkens met 8 inwoners te praten: een dokter, een politieagent, een kapper, een ondernemer, een kunstenaar, een immigrant, een sekswerker en een lokale beroemdheid. Dit is Europa is het kleurrijke en humorvolle verslag van Project Youropeans, Schalekamps sociaal-journalistieke zoektocht naar de aard van het Europese beest. Niet vanuit politiek standpunt, maar met de open blik van een nieuwsgierige Europeaan. Lees hier wat zijn bevindingen waren aangaande de meningen over de Roma:

In beschaafd Europa is er één groep vogelvrij: de Roma. Ze stelen, dat weet iedereen. ‘“Zigeuners” mag niet, “reizende mensen” moeten we ze noemen,’ zegt politieman Serge in Luxemburg. ‘Terugsturen kan niet, want ze hebben een EU-paspoort.’

En ja, terugsturen waar naartoe? Die Roma zijn superprogressief, die doen al een eeuwigheid aan vrijheid van verkeer, die hadden geen Schengen nodig. Naar Roemenië, denken de meeste mensen, want daar komen ze vandaan: ‘Zigeuners, Roemenen, hebben een slechte reputatie,’ zegt de 19-jarige Omonia in Helsinki.
‘Toen ik werkte in de kiosk, lette ik altijd extra op als zij binnenkwamen. Weet je, ze zijn er trots op, vaders scheppen zelfs op over hoe goed hun zonen kunnen stelen.’

Ook Madame Paule weet het: ‘Pas op bij Garde du Nord, daar zijn veel Roemenen, o la la, je moet voorzichtig zijn, omdat ze stelen, ze zijn zo snel!’

Oorspronkelijk komen ze uit India en Iran, maar de meeste Roma leven in de Balkan en, inderdaad, in Roemenie. Wanneer ik Dragos, de ondernemer in Boekarest, wil vragen over de Roemeense zakkenrollers in Amsterdam, onderbreekt hij me: ‘Ho ho, dit zijn zigeuners, geen Roemenen. Ze vormen geen Roemeens, maar een Europees probleem.’ De Roemeense politie, zo had ik gelezen, werkte zelfs samen met de Nederlandse politie om ze aan te pakken, maar ook Mariana, de beeldige agente uit Boekarest, zegt:
‘Het zijn vooral Roma-mensen die dit doen. En we kunnen ze niet tegenhouden, de grenzen zijn open.’
‘Ze worden gezien als Roemeens. Stoort het je dat ze het imago van Roemenië verpesten?’
‘We proberen het te veranderen, onder andere door deel te nemen aan een door de EU gefinancierd project gericht op de re-integratie van deze mensen. We proberen ze ervan te overtuigen dat ze moeten werken in plaats van stelen.’

Ook de Bulgaarse politieofficier Anton ontkent de Roma: ‘We zijn niet van dezelfde etnische groep: ze maken geen deel uit van het historische Bulgarije, wat trouwens een van de oudste landen van Europa is. En ja, we hebben problemen met hen. Zij krijgen de kans om een normaal leven te leiden, maar dat willen ze niet.’

Ik heb geen Roma geïnterviewd. Ben niet helemaal gek, dan was ik na afloop mijn camera kwijt geweest.

Klik en ontdek:

Wat we in Europa nou écht van EU-politici vinden

Hoe je een sekswerker interviewt

Waar je het beste kunt ondernemen in Europa

Hoe lui Zorba is

Wat de plannen zijn van de nieuwe CEO van Europa

Het verschil tussen de Europese Raad en de Raad van Europa