'De ideeën zijn vers, origineel en verrassend diepgravend.'
NEW SCIENTIST
Nederland in ideeën

Nederland in ideeën

Nederland in ideeën is het eerste boek van een serie waarin we elk jaar rond de 100 toonaangevende Nederlandse denkers vragen om kort en krachtig (max 1000 woorden) antwoord te geven op één centrale vraag. De vraag wisselt jaarlijks en zal altijd betrekking hebben op het raakvlak van wetenschap en maatschappij. Dit jaar was de vraag: ‘Welk idee, inzicht of innovatie heeft Nederland veranderd – of zal dit in de toekomst gaan doen?’

Beatrice de Graaf (veiligheid), Jeroen Smit (journalistiek),  Gerard ’t Hooft (natuurkunde), Henk van Os (kunstgeschiedenis),  Neelie Kroes (technologie), Boris van der Ham (filosofie), Heleen Dupuis (ethiek), Nelleke Noordervliet (literatuur), Stine Jensen (filosofie) en 92 andere invloedrijke wetenschappers,  auteurs en kunstenaars

schrijven over

de fiets, de pil, het feminisme, Big Brother, gentherapie, de flitspaal, sociale robots,  kweekvlees, absurdistische cinema, kwantummechanica en 91 andere ideeën, inzichten en innovaties die Nederland hebben veranderd, of dit in de toekomst gaan doen.

Voor een lijst van alle denkers klik hier.

Inspirerende, controversiële en vermakelijke ideeën van de mensen van wie je ze het liefst wil horen.

Dankzij het feminisme

Asha ten Broeke:

“In 2011 studeerden er meer dan 125.000 Nederlandse vrouwen aan een universiteit.

Dankzij het feminisme.

Op 12 september 2012 gingen meer dan 4,7 miljoen vrouwen stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

Dankzij het feminisme.

Sinds 19 juni 1963 reisden er 57 vrouwen naar de ruimte; 43 vrouwen wonnen ooit een Nobelprijs; 62 vrouwen gaven leiding aan een regering.

Dankzij het feminisme droomt mijn dochter dat ze astronaut wordt.

1123 wetenschappelijke publicaties citeerden de paper van de Amerikaanse psycholoog Janet Shibley Hyde uit 2005, waarin ze op basis van meer dan honderd studies vaststelde dat mannen en vrouwen in bijna al hun vaardigheden en eigenschappen hetzelfde zijn. Uitzonderingen betroffen onder meer het gebruik van porno, fysieke agressie en hoe ver iemand een bal kan gooien. Nadrukkelijk niet uitgezonderd waren zaken als ambitie, rationeel denkvermogen, assertiviteit, leiderschap, zelfvertrouwen, en carrièrevoorkeuren.

Zonder het feminisme hadden we nooit geweten hoe gelijk mannen en vrouwen eigenlijk zijn.

Op 20 januari 2012 steunden al 47.427 mensen een onlinepetitie van protestbeweging Spark. In die petitie riep Spark Lego op te stoppen met zijn bouwsteentjessegregatie. Al een paar jaar richtte het Deense bedrijf zich namelijk in zijn reclames steeds exclusiever op jongens. Eind 2011 was gebleken waarom: Lego lanceerde met veel bombast een nieuwe lijn voor meisjes. Lego Friends heette de lijn, en hij werd geleverd in paarse doosjes en met een overdosis aan vrouwelijk gevormde poppetjes en roze blokjes. Maar het was vooral de tuttige inhoud van die doosjes die Spark chagrijnig maakte: ‘Meisjes houden óók van creatief zijn en verhalen verzinnen over avonturen en goed en kwaad en dingen die opgeblazen worden’, schreven ze in hun petitie. ‘Maar [op deze manier] zullen meisjes snel gaan geloven dat ze liever een stoombad hebben, en kleine plastic tietjes. Geef ons dromen die verder reiken dan winkelcentra en schoonheidssalons!’ Ondertussen staat het aantal steunbetuigers op 65.703.

Read the rest of this entry »

Maven Puzzling!

Het schijnt dat het ooit een traditie was om achter in academische publicaties een kruiswoordpuzzel te plaatsen. Het oplossen van de puzzel leverde een codewoord op waarmee men kon bewijzen de publicatie gelezen te hebben. Toen wij dit hoorden vonden we het meteen een prachtig idee. Dat we nergens bewijs voor deze traditie kunnen vinden (wie helpt ons?) heeft ons er niet van weerhouden het door te voeren in onze eigen uitgaven: voortaan staat daarom achter in onze boeken een kruiswoordpuzzel die alleen door de aandachtige lezer op te lossen is. Want, zoals de grondleggers van de traditie ook gedacht moeten hebben: ‘een boek is maar een boek, tot het gelezen wordt’.

Achterin Dit is het mooiste ooit, Dit wil je weten, Allemaal beestjes, Hap slik weg, In Einsteins achtertuin, Je bent wat je doet, Een goede manager zaait verwarring, Eerste hulp bij emoties, Schaarste en Nederland in ideeën staat zo’n kruiswoordpuzzel. Heb jij een van deze boeken gelezen en de puzzel gemaakt? Stuur ons dan je antwoord en maak kans op een kilo Maven-boeken!

Wat moet je doen?

1. Schakel je puzzelbrein in en los het kruiswoordraadsel op achter in de boeken
(Gewetensbezwaren tegen het schrijven in boeken? Download de puzzels door hieronder op de cover te klikken!)

2. Stuur een e-mail naar puzzel@mavenpublishing.nl met daarin:

– De titel van het boek dat je gelezen hebt
– De oplossing
– Je naam en adresgegevens

De winnaars krijgen vanzelf bericht. Veel puzzelplezier!

Maven Puzzling

Met grote dank aan onze puzzelmaker Wim de Weerdt.

Sprout publiceert voorpublicaties

Sprout publiceert elke week hun favoriete bijdragen uit Nederland in ideeën. Lees hier meer!

De Correspondent

De Correspondent, het nieuwe journalistieke medium dat Nederland rijk is, besteedt de komende tijd veel aandacht aan ons nieuwe boek Nederland in ideeën. Op hun site worden verschillende bijdragen geplaatst uit het boek waarna lezer en schrijver met elkaar in discussie gaan over het onderwerp. Ga ook in gesprek!

Eerste exemplaar Nederland in ideeën uitgereikt

Tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij werd het eerste eerste exemplaar van Nederland in ideeën uitgereikt aan niemand minder dan astronaut André Kuipers. Een hemelse lancering van ons boek, we kunnen niet anders zeggen!

Eén reactie op “Nederland in ideeën”

  1. hans says:

    Inspirerend, spannend en leuk! Goed zo, Mark

Plaats een reactie