Maven Publishing
‘Dan Ariely is een van de origineelste en interessantste wetenschappers die ik ken.'
DANIEL KAHNEMAN, nobelprijswinnaar economie en auteur van ONS FEILBARE DENKEN
'In plaats van 'Wij zijn ons brein' legt u Ariely aan de voet van de blauwspar, denk erom!'
QUOTE
'Een boek dat verplichte literatuur zou moeten zijn voor (bank)managers, politici, én wetenschappers die denken dat zij veel te rationeel zijn om ooit te frauderen.'
VPRO NOORDERLICHT
Heerlijk oneerlijk
Heerlijk oneerlijk
Hoe we allemaal liegen, met name tegen onszelf

Het wetenschappelijke bewijs liegt er niet om: eerlijke mensen bestaan niet. Hóé oneerlijk we zijn blijkt sterk afhankelijk van invloeden van buitenaf. De structuur van een organisatie, de opmaak van een formulier, of we alleen zijn, of we net een moeilijke rekensom hebben opgelost, hoe goed we de nacht ervoor hebben geslapen en zelfs de kleding die we aanhebben: het zijn allemaal factoren die ons eerlijker of juist oneerlijker maken.

 In Heerlijk oneerlijk laat Dan Ariely overtuigend zien dat hogere straffen en strengere controles niet het beoogde effect hebben en introduceert hij betere handvatten voor eerlijker gedrag. Zijn pakkende anekdotes en tegenintuïtieve inzichten geven een onweerstaanbaar leuk kijkje achter de schermen van de menselijke komedie.

 Ariely’s eerdere bestseller Predictably Irrational is inmiddels in 27 talen vertaald. Zijn lezingen over irrationeel gedrag op TED.com zijn meer dan drie miljoen keer bekeken. Dan Ariely is hoogleraar psychologie en gedragseconomie aan Duke University. De afgelopen jaren heeft hij baanbrekend onderzoek gedaan naar de waarheid achter oneerlijkheid. Tenminste, dat beweert hij.

Dan Ariely
Dan Ariely

Dan Ariely is hoogleraar in de psychologie en gedragseconomie aan Duke University. Ariely wordt gezien als ’s werelds grootste expert op het gebied van irrationeel gedrag en heeft wereldwijd miljoenen fans door zijn bestseller Predictably Irrational, zijn populaire TED-talks en zijn column in de Wall Street Journal.

Ariely’s fascinatie voor irrationeel gedrag ontstond toen hij op zijn 18e als gevolg van een explosie derdegraads brandwonden opliep. Tijdens zijn revalidatietraject besloot hij zijn eigen behandelingen tot onderwerp van studie te maken. Zo toonde hij bijvoorbeeld aan dat, in tegenstelling tot wat zijn artsen beweerden, je een pleister beter langzaam dan snel kan verwijderen, omdat dat uiteindelijk minder pijnlijk is.

Andere boeken van Dan Ariely
ISBN
  • 978 94 9057 474 1
Vormgeving
  • G2K
Vertaler
  • Pon Ruiter
Originele titel
  • The (Honest) Truth About Dishonesty: How We Lie to Everyone – Especially Ourselves
Maven Publishing