'Een clubje briljante geesten.'
THE GUARDIAN
Wetenschappelijke parels
'Een overvloedig feestje voor je hersenen'
THE ATLANTIC

Wetenschappelijke parels

Bijna dagelijks worden we getrakteerd op nieuwe inzichten en weetjes. Soms zijn ze van wereldbelang, maar vaak is het gebaseerd op drijfzand. Of het nu gaat om nieuwe dieetvoorschriften, experimentele medicijnen, technologische doorbraken of voorspellingen over klimaatverandering: tenzij je een doorgewinterde expert bent is het onmogelijk om het kaf van het koren te scheiden. Welke ontdekkingen zijn er nu écht van belang en dus van invloed op onze toekomst?

John Brockman, oprichter van edge.org, vroeg dit jaar aan de meest invloedrijke wetenschappers en denkers ter wereld: Wat is het meest interessante en belangrijke recente wetenschappelijke nieuws?

Volgens denker Steven Pinker is de opmerkelijkste ontwikkeling dat we voor het eerst in de geschiedenis de menselijke vooruitgang kunnen kwantificeren, TED-goeroe Chris Anderson staat versteld van de mogelijkheden van het sociale experiment dat internet is (en over de groei van een wereldwijd collectief bewustzijn), Max Tegmark stelt dat de technologische en wetenschappelijke vooruitgang de leercurve van onze wijsheid voorbijstreeft (en dat is geen goed nieuws, want je wil bijvoorbeeld niet spelenderwijs leren als het gaat om kernwapens) en Peter Gabriel verwittigt je ervan hoe hersenwetenschap de grens tussen fantasie en werkelijkheid doet vervagen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de antwoorden van John C. Mather, Bill Joy, Michael Shermer, Matt Ridley, George Church en vele anderen.

Eerder verschenen
Jaarlijks stelt John Brockman één vraag aan een selectie van de meest interessante wetenschappers, auteurs en kunstenaars ter wereld. De antwoorden worden gebundeld en in boekvorm uitgegeven. Eerder verschenen bij Maven Publishing zes edities van deze zeer succesvolle reeks, waaronder Wetenschappelijk onkruid, Dit verklaart alles en Hier word je slimmer van.

  • :John BrockmanAuteur
  • :9789492493156ISBN
  • :Know This: Today's Most Interesting and Important Scientific Ideas, Discoveries, and DevelopmentsOriginele titel
  • :DPSVormgeving
Lang leve de wetenschap!

Reacties zijn uitgeschakeld.