Maven Publishing
'Een prachtig, ontroerend en zeer leerzaam boek over drugsverslaving.'
NICO H. FRIJDA , hoogleraar Universiteit van Amsterdam
'Een bijzonder fraaie biografie van een verslaving.'
MEDISCH CONTACT
Memoires van een verslaafd brein
Memoires van een verslaafd brein
Een hersenwetenschapper onderzoekt zijn verleden als drugsverslaafde

De briljante student Marc Lewis stond op het punt zijn studie psychologie af
te ronden, toen hij werd betrapt op het stelen van drugs uit een apotheek.
Hij bleek al vijftien jaar verslaafd te zijn. De arrestatie markeerde het begin van een opmerkelijke ommekeer: hij overwon niet alleen zijn verslaving, maar slaagde er ook in een succesvol hersenwetenschapper te worden. Inmiddels is hij hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en expert op het gebied van verslaving.

In Memoires van een verslaafd brein beschrijft Lewis op eerlijke en meeslepende wijze zijn ervaringen met drugs. Aan de hand van de wisselwerking tussen zijn persoonlijke verhaal en zijn inzichten als wetenschapper geeft hij een onthullende analyse van het psychologische en neurologische verloop van zijn verslaving.

Hij vertelt over zijn jeugd, zijn carrière, zijn liefdesleven, maar ook over hoe hij elke soort drugs ervoer – van wiet tot heroïne. En hij beschrijft helder en begrijpelijk de werking van verschillende verslavingen, van hoestsiroop tot lsd, van alcohol tot liefde. Juist omdat het brein op zoek is naar beloning en manieren om pijn te verzachten, is het zo gevoelig voor verslaving. Niemand beter kan dit uitleggen dan Lewis: ex-drugsverslaafde, hersenwetenschapper en begenadigd verteller. 

Marc Lewis
Marc Lewis

Na zijn studie ontwikkelingspsychologie succesvol te hebben afgerond, werd Marc Lewis betrapt bij een inbraak in een apotheek. Hij bleek al 10 jaar drugsverslaafd te zijn – van LSD tot heroïne. De arrestatie markeerde het begin van een opmerkelijke ommekeer: hij overwon niet alleen zijn verslaving, maar slaagde er ook in een succesvol hersenwetenschapper te worden. Inmiddels is hij professor aan de Radboud Universiteit Nijmegen en expert op het gebied van de neurowetenschappen van verslaving.

In zijn boek Memoires van een verslaafd brein beschrijft Marc Lewis op eerlijke en meeslepende wijze zijn strijd tegen drugs. Hij vertelt zijn persoonlijke verhaal als ervaringsdeskundige: over hoe zijn verslaving begon, over zijn jeugd, zijn carrière en zijn liefdesleven. Maar hij geeft ook als wetenschapper een onthullende analyse van het psychologische en neurologische verloop van zijn verslaving. Hij beschrijft helder en begrijpelijk de chemische effecten van verschillende drugs, van methamphetamine to heroïne, van alcohol tot liefde. Niemand beter dan Lewis kan dit uitleggen, ex-drugsverslaafde, hersenwetenschapper en begenadigd verteller.

Marc Lewis is cognitieve neurowetenschapper en professor emirates in ontwikkelingspsychologie bij de University of Toronto en de Radboud Universiteit Nijmegen. Marc is veelgevraagd spreker en deelt zijn kennis over de combinatie van wetenschap, ervaring en behandeling van verslaving. Hij heeft meer dan 50 wetenschappelijke artikelen geschreven over ontwikkelingspsychologie, emotie en neurowetenschappen. Hij schrijft geregeld voor The Guardian en geeft regelmatig workshops, trainingen en keynotes aan bedrijven en organisaties.

ISBN
  • 978 94 9057 478 9
Vormgeving
  • G2K
Vertaler
  • Willem van Paassen
Originele titel
  • Memoirs of an Addicted Brain: A Neuroscientist Examines His Former Life on Drugs
Maven Publishing