'Het maakt de hersenstormen indenkbaar én invoelbaar' ****
NRC HANDELSBLAD
Brein in brand
'Spannend als een thriller'
PSYCHOLOGIE MAGAZINE
'Een fascinerend verslag van een maand van complete krankzinnigheid'
SANTÉ

Brein in brand

Op een dag wordt journaliste Susannah Cahalan wakker in het ziekenhuis. Ze ligt vastgebonden aan haar bed, staat onder strenge bewaking en kan niet bewegen of praten. Ze beeldt zich in dat ze met haar hersenen mensen ouder kan maken en hallucineert dat haar vader zijn vrouw heeft vermoord. Ze is gek geworden.

Een paar weken daarvoor was ze nog kerngezond: een ambitieuze, succesvolle journaliste, met een prille relatie en zeer gelukkig in haar appartementje in New York.

In Brein in brand beschrijft de 24-jarige Cahalan het meeslepende verhaal over haar ‘maand van waanzin’. Hoe het begon met kleine dingen: ze werd achterdochtig en beeldde zich dingen in. En hoe het steeds erger werd: ze werd eerst gewelddadig, daarna catatonisch en begon langzaam af te glijden naar de dood. Artsen en familie waren ondertussen verwikkeld in een wanhopige medische speurtocht naar de oorzaak. Een briljante neuroloog ontdekte op het laatste moment dat Cahalan leed aan een auto-immuunziekte waarbij haar lichaam haar brein aanviel. Het betekende haar redding.

Dit fascinerende verhaal leest als een medische thriller met, de inmiddels weer gezonde, Cahalan als detective. Ze gebruikt haar journalistieke vaardigheden om haar verloren maand te reconstrueren door middel van het bestuderen van dagboeken van familie, videobeelden, en door het interviewen van artsen en experts.

Saillant detail over deze vrij recent ontdekte ziekte, anti-NMDA-receptor encefalitis, is dat het ook een medische verklaring biedt voor allerlei voorvallen uit het verleden waarbij mensen gezien werden als ‘bezeten door de duivel’.

Cahalans verhaal biedt een uniek nieuw perspectief op het brein en de kwetsbaarheid van het gezonde verstand, en het is zo spannend geschreven dat je het moeilijk weg zult kunnen leggen.

‘Een prachtig boek. Spannend, ontroerend en educatief.’ DE PSYCHIATER

  • :Susannah CahalanAuteur
  • :9789491845024ISBN
  • :Brain on Fire: My Month of MadnessOriginele titel
  • :Willem van PaassenVertaling
  • :Studio Ron van RoonVormgeving
Hoe mijn lichaam mijn hersenen aanviel

Plaats een reactie

U moet inloggen om een reactie te plaatsen.