Maven Publishing

Maand van de digitale fitheid

Maand van de digitale fitheid

Kijk jij voor je werk meer dan 4 uur per dag naar een beeldscherm en voel je je gefrustreerd en overprikkeld? You’re not alone.

Als kenniswerker breng je al gauw tussen de 3 en 6 uur per dag achter een scherm door. Je werk bestaat daarbij voor een groot deel uit het opnemen, verwerken en delen van informatie.

Maar hoe doe je dat eigenlijk? En hoe laat je jouw apparaten en tools daarbij optimaal voor je werken?

Digitale Fitheid werkt met een framework dat bestaat uit 5 pijlers. Afhankelijk van je rol, je functie en je verantwoordelijkheid zal de ene voor jou relevanter zijn dan de andere. Ze zijn niet volgordelijk, maar hangen wél nauw samen.Daarom is de maand maart de Maand van de digitale fitheid. Vol events, workshops & inspiratie en praktische tips om slimmer te leren werken.

Speciaal voor de Maand van de digitale fitheid zijn er Maven-titels geselecteerd die je helpen om je mentaal én digitaal weerbaarder te maken.

Digitaal bewustzijn: De digitale context waarbinnen je leeft en werkt.

Wat vraagt de verregaande digitalisering van onze houding en ons gedrag, op individueel én op organisatieniveau? De digitale werkwerkelijkheid van kenniswerkers vraagt om nieuwe uitgangspunten op het gebied van organiseren.

Digitale Hygiene: De omstandigheden waaronder je met je digitale werkgereedschap werkt, alleen en met anderen.

Als kenniswerker krijg je dagelijks te maken met een enorme stroom aan informatie, die vervolgens moet worden gefilterd, geordend en toegankelijk worden gemaakt. Hoe zorg je ervoor dat alles veilig staat waar het moet staan en beschikbaar is voor anderen?

Digitale Vaardigheden: De vaardigheden en skills waarmee je je digitale apparaten bedient.

Ondanks de komst van IT en automatisering zijn we drukker dan ooit. Een reden? We beheersen ons digitale werkgereedschap vaak niet. Als we onze computer beter leren kennen en gebruiken, levert dat ontzettend veel tijd en ruimte op.

Persoonlijk Kennismanagement: De manier waarop je jouw kennis en informatie verzamelt, organiseert, analyseert, opslaat en vervolgens weer deelt.

Door recente technologische verbeteringen zijn er in een rap tempo uiterst krachtige en simpele pkm-tools bijgekomen, die het werken met informatie makkelijker en krachtiger maken dan ooit. PKM is wat ons betreft dé oplossing voor veel slagkracht-vraagstukken van moderne organisaties.

Persoonlijke groei met behulp van technologie: De manier waarop je technologie inzet als hefboom voor jouw persoonlijke ontwikkeling en groei.

Als mens streven we naar een gezonder, gelukkiger en effectiever leven. Technologie kan daarbij een grote rol spelen, bijvoorbeeld door te fungeren als een ‘second brain’, dat je helpt om data te verzamelen en inzicht te vergaren in hoe jij letterlijk en figuurlijk ‘werkt’.

Stichting Digitale Fitheid concentreert zich op het vraagstuk dat minimaal 5 miljoen kennis- en schermwerkers bezighoudt: hoe komt het dat de apparaten die ons leven makkelijker, sneller en leuker hadden moeten maken, het tegenovergestelde effect hebben? We maken ons hard om dit vraagstuk landelijk op de maatschappelijke agenda van organisaties en bedrijven te krijgen. Want ons werk is stuk. And we need to fix it.

Maven Publishing