Maven Publishing

Het afvalputje van emoji

Het afvalputje van emoji

Dinsdag 17 juli is het World Emoji Day en staan de icoontjes op onze telefoons in het zonnetje. Hoewel de collectie al uitgebreid is met hartjes, handgebaren en meer dan honderd verschillende gezichtsuitdrukkingen, zijn er ook dingen waar nooit een (officiële) emoji van zal komen. Simpelweg omdat Unicode* dat geen goed idee vindt. Lilian Stolk, emoji-expert en schrijver van Het zonderwoorden-boek, maakte een app voor deze 'Declined Emoji', zodat ze toch nog verstuurd kunnen worden.

Klik hier voor de app in de Apple App Store. 

Stolk vindt het jammer dat het Unicode Consortium niet iets democratischer is, en maakte daarom zelf afbeeldingen van emoji die officieel niet het licht mogen zien. Deze 'declined emoji'-collectie bevat onder andere aan drugs en seks gerelateerde objecten, kipnuggets, uitgestorven dieren zoals een dodo of een mammoet, een gezicht met de afdruk van een VR-bril en Belgisch bier. Dankzij Stolks 'Declined Emoji'-app kan iedereen via stickers deze afbeeldingen toch nog naar elkaar sturen. Stickers kun je gebruiken als alternatief voor emoji, en zijn zo een manier om het strenge selectieproces van Unicode te omzeilen, weet Stolk. 'Stickers zijn iets grotere plaatjes die ook kunnen bewegen. Waar emoji alleen aan het toetsenbord worden toegevoegd als ze worden goedgekeurd door Unicode, kan iedereen zelf een sticker maken en die verspreiden. Ze zitten dus niet standaard in je toetsenbord, maar je moet ze apart downloaden en ze zijn alleen via iMessage en Giphy te gebruiken. In Japan is dat al heel gebruikelijk, en verdienen de meest populaire sticker-makers er ook al veel geld mee.'

 

* UNICODE CONSORTIUM


Er zijn op dit moment 2789 emoji gecodeerd en elk jaar worden er ongeveer 100 nieuwe beeldkarakters toegevoegd. Welke? Dat wordt bepaald door Het Unicode Consortium, een organisatie die onze taal digitaliseert. Iedereen kan hen een suggestie voor een nieuw karakter opsturen, maar dit moet wel aan bepaalde criteria voldoen. Zo moet een symbool populair gaan worden en mag het niet te specifiek zijn. Veel verzoeken komen zo in het afvalputje van emoji terecht.

 

HOE VERSTUUR JE DE STICKERS?

Via iPhone:

  1. Ga naar de App Store en download de 'Declined Emoji'-app
  2. Open iMessage en klik op het A-icoontje (naast de camera)
  3. Klik op het icoon van de app en verstuur zo de emoji die eigenlijk niet mogen naar je vriend / vriendin / vader / oma.

 

Via Giphy:

  1. Ga naar de Giphy app en kies voor ‘stickers’
  2. Zoek op #declinedemoji of #lilianstolk
  3. Verstuur de emoji die eigenlijk niet mogen naar je vriend / vriendin / vader / oma.

 

Maven Publishing