Maven Publishing
'Een briljante dwarsdenker.'
de Volkskrant
'Vlot, punk, anti-alles en onweerstaanbaar.'
The Sunday Times
'Graeber had een omnivoor, avontuurlijk intellect.'
NRC
Piratenverlichting
Piratenverlichting
Zeerovers, zelfbestuur en de verborgen oorsprong van de Verlichting

Van de auteur van de internationale bestseller HET BEGIN VAN ALLES

Met een voorwoord van Joris Luyendijk


De Verlichting begon niet in Europa. Aan het eind van de zeventiende eeuw vestigde zich een bonte bende zeerovers op Madagaskar. Terwijl men in de Franse salons de basisprincipes van vrijheid, gelijkheid en broederschap besprak, brachten deze piraten duizenden kilometers verderop levendige, fantasierijke experimenten met zelfbestuur in de praktijk.

In Piratenverlichting wekt David Graeber deze vergeten gemeenschappen tot leven - vol Malagassische intriges en piratenkoningen wier macht zich niet verder uitstrekte dan hun eigen paleis. Hij onthult daarmee de niet-Europese oorsprong van wat wij als klassiek 'westers' denken beschouwen en bewijst dat piraten - verborgen onder de mythologie van geweld, risico en wetteloosheid - er heldere democratische principes op na hielden.

Piratenverlichting is het resultaat van Graebers vroege veldwerk en staat aan de basis van zijn internationale bestsellers Schuld en Het begin van alles. Zijn unieke oeuvre levert een boeiender, inclusiever en geëmancipeerder beeld van de mensheid op, dat wijst op nieuwe, hoopvolle mogelijkheden voor de toekomst.


'Graebers blik op het verleden heeft grote implicaties voor het heden.' - Noam Chomsky

'Graebers intellectuele erfenis zal nog lang nazinderen.' - Knack

'Eén van de grootste anarchistische intellectuelen van onze tijd.' - HUMO

‘Innemend. Graeber dwingt ons door provocerende gedachte-experimenten om onze eigen manier van leven te heroverwegen.’ - The Guardian


-verschijnt 7 maart 2023-

David Graeber
David Graeber

David Graeber (1961-2020) was hoogleraar antropologie aan de London School of Economics. Hij is auteur van Schuld en Bullshit Jobs, en schreef voor onder meer Harper's Magazine en The Guardian. Als iconisch denker en gerenommeerd activist was hij grondlegger van Occupy Wall Street. Hij overleed vlak na het afronden van Het begin van alles.

Aantal pagina's
  • 208
ISBN
  • 9789493213395
Vormgeving
  • Rouwhorst + Van Roon
Vertaler
  • Rogier van Kappel
Originele titel
  • Pirate Enlightenment
Maven Publishing