'Met dit boek voegt Carr een nieuwe dimensie toe aan de discussie over de gevolgen van internet.'
EEN VANDAAG
Het ondiepe
'Goed dat Carr dit boek heeft geschreven. Te vaak gaan discussies over wat er op het internet gebeurt (...) en niet over de betekenis van de technologie.'
NRC HANDELSBLAD

Het ondiepe

Hoe onze hersenen omgaan met internet

Toen Nietzsche overstapte van handschrift naar typemachine werden zijn zinnen korter en zijn beweringen stelliger. De komst van de plattegrond zorgde ervoor dat we op grote schaal getraind werden in ‘conceptueel nadenken’. De uitvinding van de klok heeft ons de deterministische manier van denken gebracht die uiteindelijk uitmondde in de industriële revolutie. Elk van deze uitvindingen bracht niet alleen nieuwe capaciteiten met zich mee, maar ook een nieuwe manier van denken die vaak pas later goed zichtbaar werd. Het internet is de nieuwste in een reeks uitvindingen die ook wel de ‘gereedschappen van het brein’ genoemd worden. Nicholas Carr, auteur van het veelbesproken artikel ‘Is google making us stupid?’ en van The Big Switch, buigt zich nu over de vraag hoe het internet ons van binnenuit aan het veranderen is. Gebruikmakend van nieuw onderzoek naar de plasticiteit van het brein en naar de werking van ons geheugen, toont hij op elegante wijze hoe het internet niet alleen ‘nuttig gereedschap’ oplevert, maar ook voor een deel onze identiteit en de structuur van onze hersenen aan het veranderen is. Carr introduceert hiermee een nieuwe dimensie in de discussie over de gevolgen van het internet.

  • :Nicholas CarrAuteur
  • :9789490574130ISBN
  • :The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains.Originele titel
  • :W.W. Norton & CompanyOorspronkelijke uitgever
  • :Maarten SchellekensVertaling
  • :G2KVormgeving
Onvermijdelijk, ongelooflijk en vanzelfsprekend.

Wat hebben we te danken aan punten, komma’s en spaties?

De Renaissance. Ruim 2000 jaar lang bestond tekst uit een aaneenschakeling van woorden zonder grammatica of leestekens. De lezer las de tekst hardop voor en probeerde door naar zijn eigen stem te luisteren de betekenis te ontcijferen. De invoering van leestekens rond 1300 A.D. zorgde ervoor dat teksten nu veel complexere ideeën konden bevatten zonder onleesbaar te worden. Hierdoor ontstond een intellectuele stroomversnelling die uitmondde in de Renaissance. #weetje

Uit: Het ondiepe: hoe onze hersenen omgaan met internet


Wat doet het internet met ons brein?

NRC wijdde een mooi artikel aan Het ondiepe van Nicolas Carr dat drie jaar geleden verscheen. Wat is er veranderd sindsdien?

Lees het hele artikel hier.

De psycholoog over Het ondiepe

De in het brein geïnteresseerde leek zal dit boek graag cadeau krijgen.

Lees het hele artikel in De psycholoog: De psycholoog november 2011 (pdf)

HP/deTijd interviewt Nicholas Carr

Met het artikel Is google making us stupid? ontketende de Amerikaanse journalist Nicholas Carr (52) een wereldwijde discussie over de langetermijneffecten van internet. Jeroen Ansink interviewde Carr naar aanleiding van de verschijning van Het Ondiepe: Hoe onze hersenen omgaan met internet, waarin Carr zijn ideeën verder uitwerkt. Lees het hele interview: HP/deTijd augustus 2011 (pdf).

Hard//Hoofd interviewt Nicholas Carr

De opgejaagde internetscepticus waarschuwt ons: “We zijn nooit meer niet-sociaal, nooit meer alleen met onze gedachten.”
Lees het hele interview: Nicholas Carr | hard//hoofd

Illustratie: Floris Solleveld

Lekkerlezen.net over Het ondiepe

‘Alles bij elkaar is “Het Ondiepe” een bijzonder overtuigend en uitgebalanceerd relaas geworden. Een verademing tussen al die schrijfsels van fervente techies en conservatieven. Een relaas dat de voordelen erkent, maar waarschuwt voor de prijs die we ervoor betalen. Een prijs die de voordelen vaak waard zijn, maar desalniettemin een prijs waar we ons bewust van moeten zijn.’

Lekkerlezen.net over Het ondiepe, 5 juli 2011. Lees hier het hele artikel (pdf) of kijk op lekkerlezen.net.

Nicholas Carr finalist voor Pulitzer 2010

Bij de bekendmaking van de Pulitzerprijzen 2010 bleek Het ondiepe: Hoe onze hersenen omgaan met internet van Nicholas Carr genoemd als finalist in de categorie non-fictie. De jury roemde Het ondiepe als ‘een  uitdagend onderzoek naar de fysieke en culturele consequenties van het internet, waarbij hoogtechnologische inhoud begrijpelijk wordt gemaakt voor de lezer.’

De Pulitzer is een prestigieuze Amerikaanse prijs die jaarlijks wordt uitgereikt op het gebied van journalistiek, kunst en letteren. De winnaar van de Pulitzerprijs non-fictie 2010 is The Emperor of All Maladies van Siddhartha Mukherjee, Carrs medefinalist is S.C. Gwynne met Empire of the Summer Moon.

Vrij Nederland over Het ondiepe

‘Internet maakt ons domme, sneller afgeleid en neurotisch, schreef Nicholas Carr. Maurits Martijn vroeg hem hoe hij zich weer kan leren concentreren op het lezen van dikke boeken.’

Nicholas Carr bracht in maart 2011 een bezoek aan Nederland, Maurits Martijn interviewde hem voor Vrij Nederland over Het ondiepe. Lees het hele artikel: Digitale detox (deel 1) en Digitale detox (deel 2) (pdf).

Nu.nl over Het ondiepe

‘Internet verandert ons denken en niet echt ten goede, stelt Carr. En om zijn theorie te staven, gaat de auteur niet over een nacht ijs. In het eerste hoofdstuk wordt de werking van hersenen uitgelegd. Op het gebeid van de neurowetenschappen zijn in de afgelopen jaren veel vorderingen gemaakt, en die hebben al tot meer opzienbare ontdekkingen geleid (zie ook: De vijfde revolutie van Lone Frank, dat vorig jaar eveneens bij Maven Publishing verscheen).’

‘Carr levert met zijn grondige studie een belangrijke bijdrage aan de actuele discussie.’

Nu.nl over Het ondiepe, 14 maart 2011. Lees het hele artikel: nu.nl (pdf) of online.

Katholiek Nieuwsblad over Het ondiepe

‘Sommige boeken lees je met een schok. Niet omdat ze een interessant, leuk of opmerkelijk thema behandelen, maar omdat ze je in de spiegel laten kijken. Grote kans dat Het ondiepe –  Hoe onze hersenen omgaan met internet dit effect zal hebben op lezers. Want wat de Amerikaanse auteur Nicholas Carr (1959) hierin ter sprake brengt, gaat over de almaar groeiende rol van internet.’

Lees het hele artikel dat verscheen in het Katholiek Nieuwsblad op 11 maart 2011: Hoe internet onze hersenen aantast (pdf).

EenVandaag over Nicholas Carr – Het ondiepe

EenVandaag interviewde Nicholas Carr tijdens zijn bezoek aan Nederland begin maart 2011 en filmde hem tijdens zijn presentatie bij de Social Media Club Rotterdam. Bekijk het filmpje en lees meer op de pagina van EenVandaag.

sitestat

Cartoon over Het ondiepe

Brom & Vlieg – cartoon over Het ondiepe van Nicholas Carr.

Friesch Dagblad over Het ondiepe

‘Carrs betoog is goed doortimmerd.’

Friesch Dagblad over Het ondiepe, 5 maart 2011. Lees het hele artikel: Friesch Dagblad (pdf).

Nicholas Carr in de BBLTHK Wageningen

Vrijdag 4 maart sprak Nicholas Carr over zijn boek Het ondiepe, in de Bibliotheek van Wageningen. Bekijk hier een korte impressie.

Molblog over lezing Nicholas Carr bij JAI

‘Kern van het boek in 285 Twitter-karakters: internet verandert onze hersenen, onze gedachten passen zich aan. En dat is niet in ons voordeel, we worden slaaf van de technologie. We verliezen onze creativiteit, culturele rijkdom en zijn steeds slechter in staat van informatie te leren en ervaringen in onze hersenen op te slaan.’

Molblog schreef over de lezing die Nicholas Carr 2 maart in de UvA aula gaf, georganiseerd door Maven Publishing en het John Adams Institute. Carr sprak hier over zijn boek Het ondiepe: hoe onze hersenen omgaan met internet. Lees het hele artikel: Molblog (pdf).

Nicholas Carr – 2 maart uitverkocht, 3 en 4 maart nog plek

Nicholas Carr is deze week in Nederland. De lezing op 2 maart, georganiseerd i.s.m. het John Adams Instituut, is al helemaal uitverkocht. Wel is er nog plek voor 3 maart, waar Carr keynote speaker is bij de Social Media Club, en op 4 maart in de BBLTHK in Wageningen. Ook hier zal Nicholas Carr zijn visie geven op de langetermijneffecten van het internet en  in gesprek gaan over de gevolgen van nieuwe media.

4 maart:
locatie: BBLTHK Wageningen
Tijd: 20.00

3 maart:
Locatie: Lantaren Venster, Rotterdam
Tijd: 19.00
Aanmelden kan via Linkedin

Klik hier en vergeet

Ons geheugen is trager dan we denken: nadat we iets ‘geleerd’ hebben kan het achter de schermen tot wel een kwartier duren voor de informatie goed is opgeslagen. Tijdens het lezen van een boek werkt dit in ons voordeel, omdat het zorgt voor de totstandkoming van complexe netwerken van herinneringen. Worden we in de tussentijd afgeleid, bijvoorbeeld  door op een hyperlink te klikken, dan slaan we de informatie vaak niet goed op.

Read the rest of this entry »

Nicholas Carr geeft lezing in Rotterdam op 3 maart

Nicholas Carr komt begin maart naar Nederland, naar aanleiding van het verschijnen van de Nederlandse uitgave van zijn boek Het ondiepe: hoe onze hersenen omgaan met internet. Op 2 maart geeft hij een lezing in Amsterdam en donderdag 3 maart is hij keynote speaker bij de Social Media Club Rotterdam, waar Carr verder in zal gaan op de theorieën uit zijn boek. Aanmelden kan via linkedin.

Locatie: Theater Lantaren Venster in Rotterdam
Datum: donderdag 3 maart
Aanvang: 19.00

Nicholas Carr komt naar Nederland

Naar aanleiding van Het ondiepe: hoe onze hersenen omgaan met internet, dat begin februari 2011 verschijnt bij Maven Publishing, organiseert het John Adams Instituut een avond met Nicholas Carr. Carr geeft zijn visie op de langetermijneffecten van het internet en gaat daarna met een panel in gesprek over de gevolgen van nieuwe media. De panelleden zijn Wolters Kluwer CEO Nancy McKinstry en Waag Society directeur Marleen Stikker. Moderator van de avond is Joris Luyendijk.

Locatie: Aula van de Universiteit van Amsterdam – Singel 411 Amsterdam.
Datum: 2 maart 2011
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: JAI leden: € 11,- Niet-leden: €18,50, studenten/ouderen: 10,-. Koop uw kaartjes bij het John Adams Instituut.

Bekijk alvast een interview met Nicholas Carr bij de Brain Lehrer Show (VS):

Athenaeum Boekhandel kiest Het ondiepe als boek van de nacht

In januari koos Athenaeum Boekhandel Het ondiepe uit als ‘boek van de nacht’, met een introductie van het boek, filmfragmenten van Nicholas Carr en een voorpublicatie. Bekijk het op de website.

Plaats een reactie