Maven Publishing
'Van der Stigchel schrijft toegankelijk en weet de aandacht tot het einde vast te houden.'
DE VOLKSKRANT
'Goede wetenschappelijke onderbouwingen, interessante voorbeelden en praktische tips.'
NEW SCIENTIST
'Het helpt jezelf beter te begrijpen, zet je aan het denken, en je krijgt goede tips om de aandacht te trekken.'
PSYCHOLOGIE MAGAZINE
Grip op je aandacht
Grip op je aandacht
50 tips voor meer concentratie en focus (inclusief thuiswerktips)

Hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel deelt de 50 beste tips om je optimaal te concentreren, of je nu thuis of op kantoor werkt. Hij baseert zich op wetenschappelijk onderzoek en maakt korte metten met concentratiemythes.

Hij begint bij de basics: de ideale dagindeling, het bereiken van flow en hoe je echt je batterij oplaadt tijdens een pauze. Heb je dat door, dan kun je je concentratie gaan optimaliseren: hoe het beste om te gaan met sociale media, de juiste cafeïne-strategie en hoe je bepaalde taken goed kunt combineren. Deze herziene editie bevat bovendien een aantal gloednieuwe thuiswerktips die je helpen om ook op afstand geconcentreerd te werken. Kortom: met dit boek krijg je eindelijk grip op je aandacht, ook tijdens het thuiswerken.

NB: alleen het papieren boek van 'Grip op je aandacht' bevat de nieuwe thuiswerktips.

Stefan van der Stigchel
Stefan van der Stigchel

Hoe werkt aandacht? En hoe krijg je grip op je aandacht?

Het is tegenwoordig moeilijker dan ooit om je langer dan een paar minuten onafgebroken te concentreren. Is dat een probleem? Ja, want soms is aandacht bij wat je doet een zaak van leven of dood. Maar zelfs als het dat niet is, is concentratie onmisbaar om creatief en productief te kunnen werken.

In zijn keynote "Concentratie: gefocust blijven in tijden van afleiding" laat Stefan zien hoe we informatie verwerken, waarom we zoveel meer zien dan we denken en welke gevolgen dat heeft voor ons dagelijks leven. Hij maakt duidelijk hoe we ons werkgeheugen soms verkeerd gebruiken en waarom sommige dingen wel opvallen en andere totaal niet. Hij beschrijft verschillende technieken waarmee je aandacht kunt sturen en hoe aandachtsarchitecten (zoals reclamemakers, ontwerpers van vliegvelden en websitebouwers) die inzetten in ons voor- en nadeel. Hij deelt de nieuwste inzichten over aandacht en concentratie en geeft technieken waarmee je je concentratie langer vast kunt houden. 

Stefan van der Stigchel is hoogleraar cognitieve psychologie aan de afdeling Experimentele Psychologie van de Universiteit Utrecht. Ook is hij hoofdonderzoeker van de onderzoeksgroep AttentionLab, dat onderzoekt hoe aandacht en visueel bewustzijn onze perceptie van de wereld beïnvloeden. Hij is auteur van de boeken Zo werkt aandacht, Concentratie, Grip op je aandacht en Beter leren kijken. Zijn werk werd in vele landen vertaald en in het Engels uitgegeven door MIT Press. Van der Stigchel geeft regelmatig workshops, trainingen en keynotes bij bedrijven en organisaties.


Andere boeken van Stefan van der Stigchel
Lotte Elbrink
Lotte Elbrink

Lotte Elbrink is journalist voor BNR Nieuwsradio en schreef onder andere voor Management Team en De Ondernemer. Samen met Stefan van der Stigchel schreef ze Grip op je aandacht: 49 tips voor meer concentratie en focus.

Inkijkexemplaar
  • Klik hier om het inkijkexemplaar te downloaden in PDF formaat.
Aantal pagina's
  • 184
ISBN
  • 978 94 9249 390 3
Vormgeving
  • rouwhorst + van roon
Maven Publishing