Maven Publishing
'Een fantastische reis door de wereld van memen en genen (...), een geweldig boek!'
WETENSCHAP24.NL
Oerganisatie
Oerganisatie
De evolutie van samenwerking, van mierenhoop tot multinational

Wat kunnen multinationals leren van mierenhopen? Waarom zijn de meest succesvolle virussen niet de meest dodelijke? Hoe kunnen ideeën seks met elkaar hebben? En hoe komt het dat de essentie van een organisatie kan blijven bestaan, terwijl alle machines, gebouwen en mensen al vervangen zijn?

In Oerganisatie presenteert organisatiepsycholoog Henk Verhoeven een nieuwe visie op het ontstaan van samenwerking en organisaties. Hij laat zien dat kunst, economie en technologie weliswaar door mensen zijn uitgevonden, maar ook vanzelfsprekende voortzettingen zijn van natuurlijke evolutie. Of het nu gaat om mensen, mieren, bedrijven of virussen: alle organisaties ontwikkelen zich volgens dezelfde principes. Wie deze principes beter begrijpt, ontdekt een verbazende regelmaat en logica in de wereld om zich heen.

Henk Verhoeven heeft twintig jaar ervaring als arbeids- en organisatiepsycholoog. Hij is docent toegepaste psychologie en co-auteur van Alles over werven en selecteren en Personeelsselectie en assessment

Henk Verhoeven
Henk Verhoeven

Van aap naar app. Kijk naar onze samenleving vanuit een evolutionaire bril en je ziet patronen en verbanden die anders onzichtbaar blijven. Niet alleen genen maar ook informatiepatronen gehoorzamen namelijk aan Darwins wetten.

Organisatievormen, economie en technologie lijken menselijke bedenksels, maar zijn in essentie het resultaat van evolutionaire processen: een inzicht met verstrekkende gevolgen. Eenmaal ontdekt, zie je een verbazende regelmaat en logica tevoorschijn komen en begrijp je scherper hoe mensen, bedrijven, markten en onze maatschappij functioneren.

Henk Verhoeven toont je de wereld op een radicaal andere manier. Een frisse wind voor organisaties en een houvast voor bedrijven die veranderingen door (moeten) maken.

Evolutionair psycholoog Henk Verhoeven werkt als docent Toegepaste Psychologie aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven. Hij was twintig jaar consultant in het bedrijfsleven en schreef verschillende boeken op zijn vakgebied. Zijn boek Oerganisatie verscheen bij Maven Publishing.


ISBN
  • 978 94 9057 486 4
Vormgeving
  • Studio Ron van Roon
Maven Publishing