Maven Publishing
'IJzingwekkende voorbeelden... zeer leesbaar boek.' ****
NRC HANDELSBLAD
'Carr is niet alleen overtuigend, hij heeft ook onweerlegbaar gelijk.'
WALL STREET JOURNAL
'Zeer leesbaar en prikkelend'
ELSEVIER
De glazen kooi
De glazen kooi
Wat automatisering met ons doet

TomTom berekent de route, Google beantwoordt onze vragen en Facebook herinnert ons aan verjaardagen. We besteden steeds meer denktaken uit aan computers. Ze kunnen het beter en sneller, en het maakt onze levens een stuk gemakkelijker. Toch?

In De glazen kooi toont Nicholas Carr aan dat dit uitbesteden van denkwerk ook onverwachte effecten heeft. We worden bevrijd van een terugkerende mentale oefening, maar leren daardoor ook steeds minder. Weet een piloot straks nog wel hoe hij zelf een vliegtuig bestuurt? Wat gebeurt er als een arts meer op medische software vertrouwt dan op zijn gezond verstand? En dat is niet het enige: algemene menselijke talenten zoals creativiteit, scherpzinnigheid en nieuwsgierigheid blijken op allerlei manieren vervlochten met taken die we steeds vaker aan computers en robots overlaten.

Op meeslepende wijze en aan de hand van talloze voorbeelden biedt Nicholas Carr een nieuwe kijk op de huidige, moderne maatschappij. Als een van de eerste signaleert hij wat automatisering met ons doet, als mens en als samenleving: het brengt ons welvaart en gemak, maar creëert ook een glazen kooi die ons beperkt.

Nicholas Carr is een van de meest toonaangevende denkers op het gebied van nieuwe media en technologie. Hij schreef Het ondiepe, ‘Is Google Making Us Stupid?’ en is journalist voor o.a. The New York Times, The Wall Street Journal en Wired.

Nicholas Carr
Nicholas Carr

In de zomer van 2008 publiceerde Nicholas Carr zijn beruchte artikel ‘Is google making us stupid?’*. Sindsdien wordt hij gezien als een van de meest toonaangevende denkers op het gebied van de nieuwe media en technologie. Hij was Pulitzerprijs-finalist met zijn geruchtmakende boek Het ondiepe en schreef onder andere voor The New York TimesWiredThe GuardianThe AtlanticFinancial Times en Die Zeit. Tevens is Carr eigenaar van de populaire weblog Roughtype.com.*) Winnaar Best American Science and Nature Writing 2009, Best Technology Writing 2009 en Best Spiritual Writing 2010.

Bij Maven Publishing verschenen van Nicholas Carr Het ondiepe en De glazen kooi.

ISBN
  • 978 94 9184 534 5
Vormgeving
  • Studio Ron van Roon
Vertaler
  • Huub Stegeman
Originele titel
  • The Glass Cage: Automation and Us
Maven Publishing