Maven Publishing

Aandacht en concentratie

Aandacht en concentratie
Ik wilde je even laten weten dat de presentatie van Stefan op ons congres vorige week vrijdag een groot succes was! De deelnemers waren aangenaam verrast door zijn presentatie. Hij overtrof de verwachtingen! Hij combineert tekst en beeld op een snelle, dynamische manier en zorgde er letterlijk voor dat mensen niet aan hun after lunch dip konden toegeven. Iemand hoorde ik nog tegen hem zeggen dat ze wel een stukje van zijn PowerPoint wilde hebben omdat dit laat zien hoe het echt moet, een presentatie geven.
Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & psychotherapeuten.

Aandacht bepaalt wat je van de wereld om je heen meekrijgt

Advertenties, appjes, verkeerslichten, banners, mails en pushberichten: de strijd om onze aandacht wordt steeds heftiger en het is tegenwoordig moeilijker dan ooit om je langer dan een paar minuten onafgebroken te concentreren. Is dat een probleem? Ja, want soms is aandacht bij wat je doet het een zaak van leven of dood. Daarbij is concentratie onmisbaar om creatief en productief te kunnen werken.

Stefan laat zien hoe we informatie verwerken, waarom we zoveel meer zien dan we denken en welke gevolgen dat heeft voor ons dagelijks leven. Hij laat duidelijk hoe we ons werkgeheugen soms verkeerd gebruiken en waarom sommige dingen wel opvallen en andere totaal niet. Hij beschrijft verschillende technieken waarmee je aandacht kunt sturen en hoe aandachtsarchitecten (zoals reclamemakers, ontwerpers van vliegvelden en websitebouwers) die inzetten in ons voor- en nadeel. Hij deelt de nieuwste inzichten over aandacht en concentratie en geeft technieken waarmee je je concentratie langer vast kunt houden.

Wist je dat:

  • ons IQ niet daalt als we multitasken (en dat vrouwen er niet beter in zijn dan mannen)?
  • je informatie het beste overbrengt in een bombardement aan informatie?
  • mensen geen kortere aandachtsspanne hebben dan een goudvis?
  • F1-coureurs echt uitzonderlijk snel visuele informatie verwerken (maar echt niet normaal snel)?
  • het minder afleidend is om met een bijrijder te praten dan een telefoongesprek te voeren in de auto?
  • 'aruki sumaho' (lopen met een smartphone') in Japan een beruchte term is?
  • rituelen kunnen helpen om je te concentreren?
  • werken in een kantoortuin ontzettend slecht is voor je concentratie?
Neem contact op voor meer informatie
Stefan van der Stigchel
Stefan van der Stigchel

Stefan van der Stigchel is hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht en hoofd van het AttentionLab, dat onderzoekt hoe aandacht en visueel bewustzijn onze perceptie van de wereld beïnvloeden. Hij is een veelgevraagd spreker, zowel voor lezingen als in de media, en is daarnaast lid van De Jonge Akademie, een platform van jonge topwetenschappers. Zijn boek Zo werkt aandacht kwam in 2016 uit bij Maven Publishing en is in januari 2019 wereldwijd verschenen bij MIT Press. Zijn boek Concentratie is november 2018 verschenen.

Stefan is een begenadigd verteller, en wat hij vertelde is in zoveel opzichten relevant voor ons! Ook een goed teken: iedereen die ik tegenkom die erbij was, begint erover. - T. Liedmeier, Bestuurssecretaris Rechtbank Gelderland. 

"Zijn bijdrage paste heel mooi in ons programma en was een van de hoogtepunten. Hij heeft ons goed kunnen prikkelen en de vele voorbeelden en uitleg die hij gaf blijven goed hangen. Het vasthouden van de Aandacht bij ons is zeer goed gelukt.” - Hans Rood, teammanager Rabobank

"De lezing van Stefan was echt interessant en interactief. Met humor bracht hij de wetenschappelijke achtergrond van hoe aandacht en focus werken goed over! " - Marrit Plat, Senior Communication & Marketing Advisor DeloitteBoeken
Maven Publishing