DWDD-BOEK: 'Zeer vermakelijk'
DWDD Boekenpanel
Dagelijkse rituelen
'Ik kan dit boek niet vaak genoeg aanraden.'
LENA DUNHAM
'Leukste boek van het jaar!'
HET PAROOL

Dagelijkse rituelen

Hoe bekende kunstenaars, schrijvers, filmmakers en andere creatieven werken

Haruki Murakami, Andy Warhol, Annie M.G. Schmidt, Albert Einstein, Stephen King, Franz Kafka, Harry Mulisch, Jane Austen, Vincent van Gogh, Ludwig van Beethoven, Maya Angelou, Woody Allen en 141 andere creatieven over de rituelen, routines, gewoonten en obsessies waarmee ze hun dagelijkse inspiratie vinden.

Want het geheime ingrediënt van bijna elk meesterwerk is routine. Soms is dit een kop koffie gemaakt van precies 60 bonen (Beethoven), soms de gewoonte om om de zoveel uur onder de douche te springen (Woody Allen). Deze routines zijn er niet voor niets: wie creatief wil zijn moet elke dag weer in ‘de flow’ zien te komen. In Dagelijkse rituelen zijn daarom alle routines, gewoonten en obsessies van bekende creatieven verzameld die hen door het scheppingsproces hebben geholpen. Ter troost én inspiratie voor alle mede-ploeteraars.

Zo kun je de kunst afkijken bij onder anderen Maya Angelou (werk in een aftandse motelkamer want een mooie omgeving leidt alleen maar af), Freud (besteed mondaine dagelijkse taken zoals tandpasta op je tandenborstel doen uit aan je vrouw) of bij Annie M.G. Schmidt (stel het werken gewoon uit totdat de opdrachtgever verontrust belt waar het blijft). Zoals Eva Hoeke stelt, die de bijdragen over bekende Nederlanders schreef, is er in Dagelijkse rituelen sprake van ‘zowel ontluistering als mythologisering, maar in beide gevallen zult u zich net als ik getroost voelen: u bent niet alleen.’

– Het ultieme kijkje in de creatieve keuken –

TER INSPIRATIE:

Benjamin Franklin nam graag een luchtbad (lees: was naakt).

Gertrude Stein ging in een weiland zitten en liet haar vriendin dan een koe (specifiek uitgekozen naar het humeur van de dag) verplaatsen zodat deze in haar blikveld stond: dat had ze nodig om te denken en om te schrijven.

Toni Morrison moest op tijd klaarzitten om de zon op te zien gaan, anders was het geen goede dag.

Freud begon elke dag met een barbier die aan huis kwam om zijn baard te trimmen.

Truman Capote werkt alleen liggend, al sigaretten puffend en koffie/sherry/martini’s slurpend: ‘Ik ben een totaal horizontale auteur’.

David Lynch maakte van een tafeltje bij een fastfood-restaurant zijn bureau en schreef op servetten, al lurkende aan chocolade-milkshakes bomvol suiker.

Van Gogh werkte non-stop van 7 uur ‘s ochtends tot 6 uur ‘s avonds en deed alleen af en toe een paar stappen naar achteren om iets te eten.

  • :Mason CurreyAuteur
  • :978 94 9184 539 0ISBN
  • :Daily Rituals: How Artists WorkOriginele titel
  • :Louise KoopmanVertaling
  • :Moker OntwerpVormgeving
Hoe bekende kunstenaars, schrijvers, filmmakers en andere creatieven werken

Plaats een reactie

U moet inloggen om een reactie te plaatsen.