Maven Publishing

Evenement: Jij of je werk de baas?

Kom naar dit coole evenement op 14 mei van NEMO Kennislink! Toegang is gratis.
  • 14 mei 2019
  • 20.00
  •  
  • Toegang is gratis
  • Reserveren is verplicht
  •  
  • NEMO Science Museum, Oosterdok 2 Amsterdam

Doe jij echt wat je wilt of heeft je baas dat al voor je bepaald? Wetenschappers praten je bij over hoe bazen, collega’s en kantoortuinen ons vormen en hoe werkdruk onze gezondheid beïnvloedt.

Je werkt een groot deel van je leven en dus breng je veel tijd door op je kantoor, achter je bureau, samen met je baas en je andere collega’s. Je werkomgeving, waarop je wordt afgerekend, maar ook of je veel samen of individueel werkt, bepalen voor een groot deel hoe jij je gedraagt. Vaak sta je daar niet eens zo bij stil, maar na deze avond kijk je met hele andere ogen naar je baan.

Over de sprekers

Drs. Brankele Frank is neurobioloog. Ze kreeg drie jaar geleden zelf een burn-out werkt momenteel aan een boek over de neurobiologie van stress en burn-outs.

Prof. Stefan van der Stigchel is cognitief psycholoog aan de Universiteit van Utrecht en doet oa onderzoek naar aandacht en concentratie en kan ons vertellen hoe onze werkplek onze concentratie en werk prestaties kunnen beïnvloeden.

Dr. Hafid Ballafkih is hoofd van de onderzoeksgroep ‘Arbeid in Transitie’ aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij onderzoekt hoe wij in de toekomst werken, welke vaardigheden we daarvoor nodig hebben – denk aan het effect van artificial intelligence – en hoe we die kunnen ontwikkelen.

Stefan van der Stigchel
Stefan van der Stigchel

Hoe werkt aandacht? En hoe krijg je grip op je aandacht?

Het is tegenwoordig moeilijker dan ooit om je langer dan een paar minuten onafgebroken te concentreren. Is dat een probleem? Ja, want soms is aandacht bij wat je doet een zaak van leven of dood. Maar zelfs als het dat niet is, is concentratie onmisbaar om creatief en productief te kunnen werken.

In zijn keynote "Concentratie: gefocust blijven in tijden van afleiding" laat Stefan zien hoe we informatie verwerken, waarom we zoveel meer zien dan we denken en welke gevolgen dat heeft voor ons dagelijks leven. Hij maakt duidelijk hoe we ons werkgeheugen soms verkeerd gebruiken en waarom sommige dingen wel opvallen en andere totaal niet. Hij beschrijft verschillende technieken waarmee je aandacht kunt sturen en hoe aandachtsarchitecten (zoals reclamemakers, ontwerpers van vliegvelden en websitebouwers) die inzetten in ons voor- en nadeel. Hij deelt de nieuwste inzichten over aandacht en concentratie en geeft technieken waarmee je je concentratie langer vast kunt houden. 

Stefan van der Stigchel is hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht en hoofd van het AttentionLab, dat onderzoekt hoe aandacht en visueel bewustzijn onze perceptie van de wereld beïnvloeden. Hij is een veelgevraagd spreker, zowel voor lezingen als in de media, en is daarnaast lid van De Jonge Akademie, een platform van jonge topwetenschappers. Zijn boek Zo werkt aandacht kwam in 2016 uit bij Maven Publishing en is in januari 2019 wereldwijd verschenen bij MIT Press. Zijn boek Concentratie is november 2018 verschenen.

Stefan is een begenadigd verteller, en wat hij vertelde is in zoveel opzichten relevant voor ons! Ook een goed teken: iedereen die ik tegenkom die erbij was, begint erover. - T. Liedmeier, Bestuurssecretaris Rechtbank Gelderland. 

"Zijn bijdrage paste heel mooi in ons programma en was een van de hoogtepunten. Hij heeft ons goed kunnen prikkelen en de vele voorbeelden en uitleg die hij gaf blijven goed hangen. Het vasthouden van de Aandacht bij ons is zeer goed gelukt.” - Hans Rood, teammanager Rabobank

"De lezing van Stefan was echt interessant en interactief. Met humor bracht hij de wetenschappelijke achtergrond van hoe aandacht en focus werken goed over! " - Marrit Plat, Senior Communication & Marketing Advisor DeloitteBoeken
Nodig Stefan van der Stigchel uit voor een lezing of workshop
Maven Publishing