LIGT HET NOU AAN MIJ?

Gebruiksgericht ontwerpen met cabaretier en industrieel ontwerper Jasper van Kuijk en vrienden.

Wanneer: vrijdag 7 juni 2019, 20.00 uur in de IJ Zaal.

Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam

Toegang is gratis, graag wel aanmelden.

Een avond over hoe je producten, diensten en systemen maakt die gebruikers niet tegenwerken maar juist helpen. Inclusief presentatie van het nieuwe boek van de Volkskrant-columnist Jasper van Kuijk: Ligt het nou aan mij?

We hebben het allemaal weleens gedacht bij een onwillige kaartautomaat, als de televisie lastiger opstart dan de gemiddelde kerncentrale of wanneer DigiD je wachtwoord maar blijft weigeren: ligt het nou aan mij, of is dit gewoon een heel slecht ontwerp? Goed nieuws: het ligt niet aan jou.

Gebruiksgericht ontwerpen is een ontwerpstroming die ernaar streeft producten te maken die aansluiten bij de wensen en mogelijkheden van gebruikers. Op deze avond krijg je inzicht in wat gebruiksgericht ontwerpen precies inhoudt door presentaties over alle relevante principes en de leukste voorbeelden uit de praktijk.

Op vrijdagavond 7 juni zal Jasper van Kuijk naar aanleiding van zijn nieuwe boek Ligt het nou aan mij? de weg wijzen naar een gebruiksvriendelijkere, intuïtievere en beter ontworpen wereld. Aan de hand van fascinerende miskleunen deelt hij waardevolle inzichten waardoor je (nog) meer waardering krijgt voor de wél geslaagde ontwerpen. 

Te gast zijn onder meer Anna Offermansuser experience lead bij strategisch interactiebureauFabrique en Sanne Kistemaker van servicedesignbureau MuzusHet eerste exemplaar wordt uitgereikt doorde Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque!

Het wordt een avond vol oplossingen, aha-momenten en bruikbare inzichten die je leven een stukje makkelijker kunnen maken. 

Hopelijk tot dan!

PROGRAMMA

Gebruiksgericht ontwerpen: Principes en proces

Jasper van Kuijk geeft je inzicht in de verschillende typen ‘design’ die je zoal tegen kunt komen: design als kunst, vormgeving of oplossing. Hij laat zien bij welke stroming gebruiksgericht ontwerpen hoort en wat deze aanpak inhoudt (en waar en waarom het vaak grandioos misgaat).

Een gebruiksvriendelijke GVB-kaartautomaat

Hoe maak je een kaartautomaat waarmee alle reizigers in het Amsterdamse ov – nieuwe en ervaren, internationale en Mokumse – als vanzelf het juiste kaartje of de juiste informatie vinden? Anna Offermans, user experience lead  bij strategisch interactiebureau Fabrique, laat het zien. Veldonderzoek, gebruikstesten, prototypes, alles komt langs.

Het familiegesprek: Samen nadenken over je (financiële) toekomst

Gebruiksgericht ontwerpen gaat verder dan producten of gebruiksinterfaces. Servicedesignbureau Muzus ontwierp ‘familiegesprekken’: praatpakketten die je uitnodigen om samen met familieleden na te denken over hoe je je gezamenlijke toekomst ziet. Bijvoorbeeld op financieel vlak of op het gebied van zorgtaken. Muzus-oprichter en directeur Sanne Kistemaker laat zien hoe ze dat deden met nauwe betrokkenheid van de doelgroep.

Boekuitreiking: Ligt het nou aan mij?

Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, reikt het eerste exemplaar uit van de nieuwe bundeling van Jasper van Kuijks populaire ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’-columns. En wellicht zal Remarque ook te verleiden zijn om een parallel te trekken tussen schrijven en gebruiksgericht ontwerpen.