EenVandaag met liefdesexpert Roos Vonk

Een hoogopgeleide vrouw met een laagopgeleide man? Het is blijkbaar iets waar we aan moeten wennen. In heteroseksuele relaties lijken we vast te houden aan het idee dat de man hoger opgeleid is dan de vrouw. Best problematisch, want tegenwoordig is het opleidingsniveau tussen mannen en vrouwen nagenoeg gelijk. Het gevolg is dat steeds meer lager opgeleide mannen zonder vrouw zitten, en hoger opgeleide vrouwen zonder man. We zullen het stigma op vrouwen die met lageropgeleide mannen daten daarom moeten doorbreken.

EenVandaag maakte hier een fragment over, kijk hieronder of (klik hier voor het hele fragment). Hierin geeft liefdesexpert en hoogleraar psychologie Roos Vonk een biologische verklaring voor dit fenomeen: vroeger betekende een hoger gepositioneerde man nu eenmaal dat je meer middelen tot je beschikking had voor de verzorging van je nageslacht. Deze reden gaat door de emancipatie van de vrouw niet langer op, vrouwen zullen hun blik dus moeten verruimen. Maar volgens Vonk zijn het aan de andere kant ook de mannen die moeite hebben met een slimmere vrouw. “Ze nemen zelfs fysiek afstand van succesvolle vrouwen.”

Wil je meer weten over de stand van de liefde in onze tijd? In haar boek Liefde, lust en ellende presenteert Roos Vonk allerlei inzichten en observaties op het gebied van liefde, seks en relaties.