Waar verzet Armin van Buuren zich tegen?

Anton Corbijn vroeg voor de nieuwe editie van Nederland in ideeën aan 101 wetenschappers, kunstenaars en ondernemers waar zij zich tegen verzetten. Lees hieronder het antwoord van Armin van Buuren.

*****

Big macs

ARMIN VAN BUUREN

Dj en producer Armada Music

Ik betrap mezelf erop dat ik soms vastzit in mijn eigen ideeën. Ik val vaak terug op eerder gemaakte keuzes. Soms is het lekker om in mijn geval dezelfde geluiden en dezelfde beats per minute te kiezen als op een eerdere plaat die succes had. Elke plaat klinkt dan als een opvolger en dat is best lekker. Het is ook herkenbaar en dat is waar veel mensen behoefte aan hebben, zeker in het genre muziek waar ik in zit. De melodie is net anders, dus het is toch een andere plaat! Ik snap ook dat veel collega’s van mij die keuzes maken. Als je zin hebt in een Big Mac, dan ga je naar de McDonald’s. Maar bij muziek werkt het soms zo dat de Big Mac niet als de vorige Big Mac smaakt.

Ik heb hier lang mee geworsteld. Ik heb ontdekt dat ik niet het type persoon ben dat graag anderen teleurstelt. Ik ben nog steeds erg gevoelig voor dingen die mensen over mijn werk zeggen. Ik lees elk commentaar. Maar soms werd de druk te hoog. En dan had ik de neiging om juist alleen maar te doen waar ik zelf zin in had en niet naar anderen te luisteren. Mijn coach wees me erop dat waarschijnlijk iedereen hiermee worstelt. Waar leg je de grens?

Mijn vader sprak de profetische woorden: ‘Uiteindelijk heb je als artiest alleen maar verantwoordelijkheid naar jezelf toe. Want jij moet met jezelf leven.’ Daardoor heb ik een hoop lucht gekregen. Voor wie maak ik nu eigenlijk muziek en draai ik sets? Ik heb ontdekt dat ik alleen maar kán doen waar ik zelf zin in heb. Inspiratie is op dat moment mijn zuurstof. En dat betekent soms dat ik iets doe waarvan ik weet dat ik er niet iedereen mee tevreden ga stellen. Dat durf ik nu ook meer bewust zo te doen. Ik heb gemerkt dat ik mezelf niet meer kan herhalen, hoe vervelend ik dat ook vind voor sommige mensen die graag een Big Mac van mij krijgen. Maar ik ben trots op al mijn eerdere hamburgers.

Er zit iets behoudends in mijn karakter. Ik denk net als velen graag in hokjes. Dit is techno, dit is house. Wat ik steeds meer ben gaan begrijpen, is dat nieuwe muziek juist alleen maar kan blijven bestaan als ze zich ontwikkelt. En die ontwikkeling staat soms haaks op dat hokjesdenken (dat is meer voor de mensen die het willen verkopen of zoeken). Muziek wordt soms alleen maar interessant als het juist over de hekken van hokjes heen kijkt. Ik denk dat dit voor veel kunstvormen geldt.

Dat niet iedereen het meteen mooi vindt, is een gegeven. In 1967 was iedereen in shock toen The Beatles het in hun hoofd haalden om een Moog-synthesizer te gebruiken op hun album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. De Moog werd in die tijd gezien als een duivels instrument. Maar doordat onder andere The Beatles ermee aan de gang gingen, werd de synthesizer steeds serieuzer genomen, wat uiteindelijk tot het ontstaan van disco- en dancemuziek heeft geleid.

Er is nog nooit een muziekstuk gemaakt of een boek geschreven dat iedereen mooi vindt. Iedereen heeft een andere mening. Soms komt die overeen met die van een ander, soms niet. Ik begrijp nu dat dat een functie heeft. Stel dat we dat wel zouden vinden, dan zouden we misschien allemaal hetzelfde denken. En juist aan andersdenkenden hebben we zo’n behoefte! Met deze gedachte leg ik mij makkelijker neer bij waar mijn eigen creativiteit mij naartoe leidt. Ik probeer haar minder te begrenzen. Dit is waar ik dagelijks mee worstel. Het voelt soms echt alsof ik door de lucht zweef. Ik heb minder houvast aan meningen van anderen. Maar daar zit hem ook de uitdaging.

Wir haben die Kunst, damit wir nicht an der Wahrheit zugrunde gehen’ (Friedrich Nietzsche) is de quote die mijn ouders letterlijk op de muur hebben geschilderd in mijn ouderlijk huis. Het is ook een beetje mijn lijfspreuk geworden. De kunst als wapen tegen de harde realiteit. Die kunst breekt dingen open voor mij.

 


Dit stuk komt uit Waar verzet jij je tegen? 

Meer lezen? Koop ‘m hier!