Ontdek: Wat we in Europa nou écht van EU-politici vinden

Voor zijn boek is Mark Schalekamp afgereisd naar alle 28 EU-landen om daar telkens met 8 inwoners te praten: een dokter, een politieagent, een kapper, een ondernemer, een kunstenaar, een immigrant, een sekswerker en een lokale beroemdheid. Dit is Europa is het kleurrijke en humorvolle verslag van Project Youropeans, Schalekamps sociaal-journalistieke zoektocht naar de aard van het Europese beest. Niet vanuit politiek standpunt, maar met de open blik van een nieuwsgierige Europeaan. Lees hier wat zijn bevindingen waren aangaande EU-politici:

Dit is wat de Youropeans vonden over Brusselse politici, op een glijdende schaal van kwaad tot erger: ze zitten in hun toren, ze missen voeling met de gewone mensen, ze zijn lui of zelfs corrupt. Zelfs Donald Tusk, de nieuwe voorzitter van de Raad, kan op kritiek rekenen van zijn landgenoten. ‘Mooi hé, dat Tusk die belangrijke baan heeft?’ vroeg ik een paar van zijn landgenoten, die antwoordden met ‘Ach, het is misschien goed voor het land. Maar ik vind dat hij thuis had moeten blijven om voor zijn partij te zorgen. Die is een chaos.’

Italiaanse Europolitici worden regelmatig afgefakkeld in satirische tv-programma’s. ‘Want het blijkt dat ze niets doen,’ zegt Helvia, Nederlands immigrante, maar Italiaans fel, ‘dat ze maar een uurtje per week in het Europese parlement zitten. Schandalig wordt het gevonden.’

Alleen in Estland is men enthousiast over zijn politici. ‘Het land is zo klein, dat we elkaar goed kennen, we weten dus op wie we stemmen,’ zegt dokter Toomas. ‘Andrus Ansip, die nu eurocommissaris wordt, ken ik nog van de universiteit. Hij studeerde scheikunde. Was een erg goeie sporter.’

‘Natuurlijk sturen we ook goede mensen,’ zegt Spaans politica Cayetana, ‘maar traditioneel is het een olifantenbegraafplaats, voor mensen aan het eind van hun carrière, presidenten van provinciale regeringen, mensen die ooit belangrijk waren in de partij. En dit moet uiteraard veranderen.’

Klik en ontdek:

Hoe je een sekswerker interviewt

Waar je het beste kunt ondernemen in Europa

Hoe lui Zorba is

Wie er pas echt het imago van de Roemenen verpesten

Wat de plannen zijn van de nieuwe CEO van Europa

Het verschil tussen de Europese Raad en de Raad van Europa